Intézményi megrendelés esetén, kérje személyre szabott ajánlatunkat! (iskolai jutalomkönyv, ajánlott olvasmány)

Répapuding (Csimota Gasztro)

2016. március 25., péntek, sanya

Már csak pár nap választ el minket a szokásos húsvéti sütés-főzéstől. A menü alapvetően a szokásos, de mi legyen a desszert? Ebből az alkalomból Szegedi Katalin Álomcirkusz meséjét hívtuk segítségül és vettük kölcsön a kötéltáncos nyuszilány, Panka egyik kedvenc édességét, a répapudingot!

alomcrikusz_repapuding

„Micsoda nap!
Panka könnyeit nyeldesve bandukolt hazafelé.
Elveszítette a munkáját, ráadásul még Péterrel is összevesztek.
De ahogy közeledett a házuk felé, kezdte egyre derűsebben látni a világot.
— Nem is baj, hogy nem kell többé az undok Don Alvaro ordibálását hallgatnom. Különben is, túl veszélyes ez a munka, és most vigyáznom kell magamra!

Hazaérve azon gondolkodott, hogy mivel tudna Péternek kedveskedni.
— Megvan! — kiáltott fel. — Répapudingot fogok készíteni, mert az a kedvence.
Amikor elkészült a főzéssel, letelepedett egy kényelmes fotelba, és várt.
Végre kinyílt az ajtó, ott állt Péter a küszöbön egy hatalmas csokor virággal a kezében. Ránézett a répapudingra, nyelt egy nagyot, majd így szólt:
— Ne haragudj! Nagyon örülök, akár lányunk lesz, akár fiunk.
— Nekem is teljesen mindegy, hogy kötéltáncost vagy zenebohócot faragunk belőle. Te se haragudj!
Azzal egymás vállára borultak, és teljes egyetértésben megették a pudingot.”

repapuding

 

Gajar Ka Halwa — indiai répapuding

Hozzávalók:
1 kg finomra reszelt répa
1 kk őrölt kardamom
3 ek durvára vágott dió
6 dl tej
5 ek ghí vagy vaj
1/2 kk őrölt szegfűszeg
10 dkg cukor
4 ek mandulaforgács
1/2 kk őrölt szerecsendió
6 ek barnacukor
3 ek mazsola
1/2 kk őrölt fahéj

A répát összekeverjük a tejjel, és 20-25 percig főzzük, amíg szárazabb lesz. Ekkor beletesszük a kétféle cukrot, az őrölt kardamom felét, és még 10-12 percig főzzük, majd félretesszük.
Felmelegítjük a ghít vagy a vajat egy serpenyőben, beledobjuk a mandulaforgácsokat, és aranyszínűre pirítjuk. Beletesszük a répát, a mazsolát és az őrölt fűszereket. Jól összekeverjük, és együtt főzzük, amíg a massza elválik az edény oldalától. Melegen tálaljuk, a maradék őrölt kardamommal megszórva a tetejét.

A receptet itt találtuk: http://108.hu/gajar-ka-halwa-indiai-repapuding

Kellemes húsvéti ünnepeket és jó étvágyat kívánunk!

Gyovai Katalin

Vissza

Facebook
Kiemelt bejegyzés
Archívum