Egy szava sem lehet idén a finnyás ízlésű szülőknek és a meseszerető gyerekeknek: annyi remek olvasnivaló jutott nekik, hogy mi is alig tudtuk leválogatni belőlük a top tízbe valót. Karácsony előtti utolsó tanácsadásnak sem utolsó.

10. Nagy Diána: Babageometria – Vonalak, Két Egér könyvek, 16 oldal, 2013.

9. Sopotnik Zoltán: Fahéjas kert, Kolibri, 120 oldal, 2013.

8. Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém), Pagony, 72 oldal, 2013.

7. Gimesi Dóra, Jeli Viktória és Tasnádi István: Időfutár – A körző titka, Pagony, 400 oldal, Pagony


6. Szegedi Katalin: Palkó, Csimota Könyvkiadó, 32 oldal, 2013.

Négy évvel ezelőtt, egy velencei illusztrációs kurzuson született meg először ez a lírai és szellemes történet, ami talán Szegedi Katalin legszemélyesebb munkája. Végül két kis kötet is készült: az egyik a túlsúlyos és vörös hajú főszereplő kislány, Lenka szemszögéből mutatja be a történetet, a másikban pedig a szemüveges és sovány Palkó válik főhőssé. Ahogy az az előbbi jellemzésekből is sejthető, két igazi kis outsiderről van szó, akiket a külsejük miatt kiközösítettek az iskolában. Persze összebarátkoznak, és megfogalmazódik a tanulság is, miszerint ami más, az különleges, de a lényeg igazából nem ez; hanem a gondosan megtervezett, finoman összerakott kollázs képek, amelyek nem csak az elkészítésükbe fektetett rengeteg időről árulkodnak, de csak úgy árad belőlük a gazdag, magányos lélek szomorúsága. Happy end ide vagy oda, a Lenkára és testvérkönyére, a Palkóra mindig úgy emlékezünk majd, mint két ellenállhatatlanul melankólikus örök klasszikusra.

5. Kalapos Éva: D. A. C. – Egy új élet, Manó könyvek, 260 oldal, 2013.

4. Dóka Péter: A kék hajú lány, Móra, 88 oldal, 2013.

3. Tamás Zsuzsanna: Macskakirálylány, Naphegy Kiadó, 64 oldal, 2013.

2. Finy Petra: Szívmadár, Vivandra, 86 oldal, 2013.


1. Domonyi Rita: Tündérbodár, Csimota, 116 oldal, 2013.

Az év legjobb gyerekkönyve, ami számomra még mindig egy talány: honnan ez a rengeteg jópofa ötlet, ez a friss, szemtelen és kiforrott hang, honnan pattantak ki ezek a vagány és szerethető karakterek? A cukiskodó cím ellenére ez a meseregény egy olyan remekmű, amiben minden egyes szó és vessző a helyén van, a harmónia olyan gyönyörűen kicentizett, hogy ilyet Lázár Ervin fő művei óta nem kaptunk. Egy fesztiválról szól a mese, amit egy önjelölt polihisztor kislány és legjobb barátja, egy nagyszájú denevér szervez – már az is sokat elmond a sztoriról, hogy milyen programokkal készülnek: van műsíróverseny, napfelkeltenézés, naplementenézés, bevonulás, kivonulás, felvonulás, átvonulás, sütemény nem evés (ki bírja tovább), grimaszbemutató és tormaevés is. A több napos bulit azért szervezik, mert nyár van, szünidő, aminél unalmasabb időszak nincs a világon, de a filozófiai és művészetelméleti kérdéseket boncolgató kislány az abszurd ötleteivel és a lelkesedésével közelebb hozza egymáshoz az erdőszélén lakókat – és ezzel olyan magasra teszi a lécet, hogy 2014-ben nagyon nehéz lesz megszólalnia a gyerekkönyvszerzőknek.

Összeállította: Nagy Boldizsár

Teljes cikk: http://konyves.blog.hu/2013/12/23/2013_legjobb_gyerekkonyvei_10