A Csimota kis kiadó, akkora mint egy családi vállalkozás, mégis lassan húsz évre visszatekintő működésük meghatározónak bizonyult a hazai gyermekirodalom tekintetében. Az a jelző, amit rendszerint hozzájuk társítanak, a progresszív.

De mit is jelent ez ma Magyarországon?

A biztonságos, komfortzóna átlépését; olyan témák felvetését, amit jobbára hallgatás vesz körül a gyermekirodalomban; nyitottság a formai, tematikai kísérletek felé. A Csimota a könyvkiadást nem kizárólag üzleti tevékenységnek tekinti, hanem szellemi, kulturális missziónak. E tekintetben régimódiak, akik még hisznek abban, hogy könyvekkel meg lehet változtatni a világot. Sajátos vállalásuk az „érzékenyítő könyvek” köre, a társadalmi elkötelezettség, családi és politikai tabu témák felvállalása. Ezek sorában olyan nehéz témákat dolgoztak fel a gyerekek számára, mint a szülök alkoholizmusa, a nagyszülők elvesztése, a másság és iskolai kirekesztés kérdése, a politikai manipuláció vagy a gyermekjogok témája.

Az eltelt lassan két évtized során a Csimota csaknem száz, hazai grafikusművészek által illusztrált kötetet adott ki. Emellett a nyugat-európai (ezen belül kiemelten a francia) könyvkiadás legkiválóbb alkotásait hozták el fordításokban a hazai közönségnek. Nyitottak a fiatal, új írói és grafikusi tehetségek felé. Könyveik képi megvalósítása különösen igényes, nyitott az újszerű megoldások irányába. A hazai gyerekkönyv-kiadás egyik legizgalmasabb vállalkozása a képkönyvek (Silent book) legkorábbi hazai példái közé tartozó Design-könyvek sorozata, amelyben klasszikus meséket szöveg nélkül, kizárólag képekben dolgoz fel 5-5 grafikus.

A Csimota kiadó egyedüliként vállalta fel Magyarországon a japán Papírszínház műfaját, amelyben a mesék képről-képre, színpad-szerűen bontakoznak ki a hallgatóság előtt. Emellett korszakalkotó versantológiák (Friss tinta), lapozók és felnőtteknek szóló képkönyvek fűződnek a Csimota nevéhez. Minden kiadványuk könyvművészetileg átgondolt alkotás, amelyben szöveg és kép kivételes egységben jelenik meg.

Révész Emese

Elhangzott 2021. június 11-én a Margó Irodalmi Fesztiválon az Év Gyerekkönyve díjak és a HUBBY különdíj átadóján.