Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét — A budapesti Vörösmarty téren kívül országszerte több helyen lesznek programok

Nyolcvanhetedik alkalommal kerül sor a kortárs magyar irodalom legnagyobb rendezvényére, az Ünnepi Könyvhétre június 9. és 13. között a budapesti Vörösmarty téren és számos vidéki helyszínen.
Szegő János, a Magvető szerkesztője szerint irodalmunk felnőttségét jelzi a számos új magyar fordítás, tehát hogy el tudunk szakadni a korábbiaktól. Térey János író úgy véli, a könyvhét kiváló alkalom a kapcsolattartásra az olvasókkal, ezt egyre többen profi módon teszik. Csányi Dóra pedig a gyerekkönyvek kapcsán azt mondja: sok kiadó bátran nyúl társadalmi kérdésekhez.

csanyi_dora
Csányi Dóra, a Csimota Kiadó főszerkesztője

Az idén immár tizenötödik alkalommal a Gyerekkönyvnapoknak is otthont ad a könyvhét. Csányi Dóra, a Csimota Kiadó főszerkesztője lapunknak felelevenítette 2003-as indulásukat, amikor csupa csodálkozó tekintettel találkoztak, és azt kérdezték tőlük, miért van szükség egy újabb gyerekkönyvkiadóra, amikor a régi könyvek között is számtalan jó munkából lehet válogatni. Megdöbbentette ez a hozzáállás, hiszen a felnőttirodalom esetében soha senki nem kérdőjelezte meg, hogy az irodalomnak folyamatosan meg kell újulnia. Mint mondja, ez a felfogás mára szerencsére eltűnt.

Szerinte az utóbbi években több trend is élesen kirajzolódik a gyerekkönyvek piacán: egyre több a fiataloknak szóló kötet, illetve számos kiadó sorozatokban gondolkozik, mert azokkal könnyebben megfogja és maga mellett tartja a közönségét. Az írók és az illusztrátorok pedig egyre merészebben nyúlnak bizonyos kérdésekhez, egyre több társadalmi témát dolgoznak fel: vége annak az időszaknak, amikor az általános vélekedés szerint a gyerekeknek csak a cukormázas, rózsaszín világot lehetett megmutatni.

A szerkesztő az utóbbi évek gyerekkönyvdömpingjét a közönség hozzáállásának változásaival magyarázza. Mint mondja, van már egy olyan szülői és oktatói generáció, amely elvárja, hogy a gyerekkönyvkiadás megújuljon, és egyre több és jobb minőségű kötet lásson napvilágot. A Csimota Kiadó öt könyvvel készül az idei Könyvhétre, Csányi Dóra szerint jó, hogy rengeteg kisgyerekes család érkezik ezeken a napokon a Vörösmarty térre, sok szülő pedig a gyerekekre bízza a döntést, hogy mely könyveket vegyék meg. „Az emberek ilyenkor nyitottabbak és kíváncsiabbak, sokan kifejezetten készülnek a Könyvhétre, és már céltudatosan a kedvenc kiadóik pavilonjai felé indulnak el a Vörösmarty téren”  mutat rá a szerkesztő.

Weninger Andrea

Teljes cikk: Magyar Hírlap: A társadalmi témák és a sokhangú, de mostohagyerek líra