Egy éve izgatottan vártam, hogy megnézhessem mi is az a papírszínház. Addig csak a neten olvastam róla, újdonságokat kereső pedagógusként rögtön kíváncsi lettem rá. Nekivágtam hát Budapestnek, hogy Rainbow partner és Papírszínház tulajdonos lehessek. Az akkor kapható összes mesére szert tettem a fadobozzal együtt. Hazafelé azon gondolkodtam, hogyan tudnám kipróbálni leghamarabb gyerekekkel, mikor beugrott, hogy alapból rendelkezem néggyel, ami simán felér egy mikrocsoporttal J. Na több sem kellett összeszedtem Mindegyiket, aztán leültettem őket, hogy most aztán valami fergeteges dologban lesz részük.

A Méhkirálynő volt a kiválasztott. Minden előzetes próba nélkül durr bele…, azóta tudom, hogy még jó, hogy nem élesben ment a dolog, mert azért némi ismerkedés kell ahhoz, hogy profin menjen a mesélés közben minden….

Mindezek ellenére az én gyerekeim nagyon élvezték ezt az új mesélési módot, így még aznap kettő mesét olvastattak elJ, kisebb bakikkal, de kezdtem rájönni, a technikájára a laphúzogatásnak, helyezésnek.

Eredmény: részemről azonnali SZERELEM! Vajon miért?

Kicsit visszaidézte, és idézi mind a mai napig gyermekkorom diavetítésének érzését (közös, meghitt együttlét a szüleimmel, és az „újdonság” (mesevilág) varázsát). Az illusztrációk változatosak és jól illenek a mesék hangulatához, és a gyermeki fantáziának szabad utat nyitnak.

A szövegek? Szerintem jól sikerültek. Miért is? Javaslom olvassátok el.

Közben elvittem néhány oviba, művelődési házba, ahol szintén nagy tetszést aratott. Kaptam egy felkérést a papírszínház bemutatására, melynek apropója egy családi napközi megnyitója volt. Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, mi lenne ha nem „csak” mesélnék, hanem drámával és kézműves foglalkozással kiegészíteném a mesélést. Ha már a Méhkirálynő volt az első, ezt választottam most is az első komplex foglalkozáshoz, nagyon jól sikerült.

Aztán jött egy következő felkérés a Városi Könyvtár részéről, amiből aztán havi rendszeresség lett. Lassan az összes mesét meséltem már és készültek a foglalkozások is. Megszületett a MESEHÁZ elnevezés, ami a papírszínház mesék és a hozzájuk kapcsolt foglalkozásokat takarja.

Egyre több megkeresést kaptam/ok, most már mindegyik mesét többször meséltem. Nagy kedvencem Az aranyhalacska, de mindegyiket másért kedvelem.

Szeretném, ha minél többen tudnánk közösen gondolkodni a papírszínházban rejlő lehetőségekről, hogy ezáltal egyre szélesebb körben elterjedhessen a papírszínház!

Hegedüs-Kladek Anett

(további fotók itt!)