Mackótól mackóig – tízéves a Csimota

Tizedik éve van jelen a magyar gyerekkönyvpiacon a Csimota Kiadó. Kiadványaikat leginkább az igényes vizuális megjelenítés, a bátor témaválasztás, és a kísérletező szándék jellemzi. A születésnap alkalmából Csányi Dórával, a kiadó főszerkesztőjével és Tsík Sándor szerkesztővel beszélgettünk.

PRAE.HU: A Csimota Kiadó tízéves. Három szóban össze tudnád foglalni, mit jelent ez a tíz év a számodra, számotokra?

Csányi Dóra: Nagyon sok munkát, nagyon sok sikert, nagyon sok kudarcot… Ez három volt, ugye? (nevet)

PRAE.HU: Szerintetek mi változott a gyerekkönyvpiacon ez alatt a tíz év alatt?

CS. D.: Rengeteg minden: változott a vevők elvárása, a kiadók attitűdje, az illusztrációk, a könyvek kivitele, a tartalom, azaz a téma.

PRAE.HU: Mi vitt rá annak idején titeket arra, hogy elindítsátok a kiadót?

CS. D.: Bölcsész végzettséggel, kisgyerekekkel, külföldön töltött jó pár évvel a hátam mögött valahogy hiányérzetem volt, mert vizuálisan progresszív gyerekkönyveket alig lehetett látni a magyar könyvpiacon. Edinger Katalinnal és Bernáth Orsolyával elhatároztuk, hogy belevágunk egy olyan kiadó alapításába, amelyik ilyen könyveket fog kiadni. Azóta a csapat összetétele nagyban módosult (Bernáth Orsolya és Edinger Katalin helyett Fodor Zsuzsanna és Tsík Sándor a kiadó másik két tulajdonosa és végül, de nem utolsósorban a Móra Könyvkiadó is társtulajdonosa lett a Csimotának – a szerk.), de a Csimota alapelvei nem változtak.

A teljes interjú ezen a linken olvasható: http://prae.hu/prae/articles.php?aid=6770&cat=8

2013-10-22 15.03.40
Besze Barbara és Csányi Dóra