Hogyan lehet visszaszerezni egy ellopott apukát, jobb-e fiúnak lenni, mint lánynak, és mi történik, ha valaki a képzeletbeli barátja mellett igazira is szert tesz? — többek között ezekre a kérdésekre ad választ Elekes Dóra Dettikéről és más istenekről című mesekönyve, amely a Csimota Kiadó gondozásában jelent meg a 87. Ünnepi Könyvhétre.

Elekes Dóra tavaly megjelent, A muter meg a dzsinnek című kötetéért csütörtökön vehette át Az év gyerekkönyve díjat, ezúttal azonban más korosztálynak írt.
„A muter meg a dzsinnek nem mesekönyv, most azonban tényleg ilyet írtam, noha nem kizárólag gyerekeknek” — mondta el az MTI-nek a szerző. Mint kiemelte: kevés könyv szól a tízéves körüli korosztályhoz, ezért elsősorban őket kívánta megszólítani, de az eddigi visszajelzések alapján a felnőttek is ugyanennyire élvezik a szöveget.
A főhős, Dettike egy tíz év körüli kislány, Balambér, a narrátor pedig az ő képzeletbeli barátja, aki a kulcslyukban lakik. Balambér korábbi epizódokat is felidéz Dettike életéből, így egyfajta nevelődési történetnek is lehet mondani a könyvet — jegyezte meg Elekes Dóra.

dettikerol_es_mas_istenekrol_borito
Dettikéről és más istenekről

Az egyik téma például, hogy mi történik, mikor az első igazi barátságát megköti az ember. A Dettikét már kiskora óta kísérő Balambér ezt tragédiaként éli meg, mert úgy érzi, hogy kezd eltűnni, míg végül közösen meg nem oldják a konfliktust — hozott példát.
Elekes Dóra elmondása szerint Dettike egyedüli gyerekként nevelkedik egy átlagosnak mondható családban, ahol a szülők sokat dolgoznak, ezért gyakran fáradtak és türelmetlenek, de a család azért működik. A komolyabb problémák Dettike barátnőjén keresztül jelennek meg, akinek elváltak a szülei. A saját eltűnését a narrátor úgy akarja megakadályozni, hogy a fejébe veszi: ha a riválisnak tekintett másik kislány visszakapja „ellopott” apukáját, akkor talán eltűnik a színről.
Közben Dettike vagány kislányként persze mindenfélét kipróbál: kihasználva, hogy a barátja tud varázsolni, egy időre fiúvá változik, majd megpróbálja, milyen lehet a barátnőjének lenni, így egy másik családot is belülről láthat az olvasó. De Balambér segítségével megszelídíti az ágy alatt lakó Érdekes nénit is, aki leharapja a gyerekek onnan lelógó testrészeit, majd felkerekednek, hogy visszaszerezzék az apukát, ami természetesen nem sikerül, mint ahogy a való életben sem szokott — árulta el a szerző.
Treszner Barbara illusztrációinak jól sikerült megragadniuk a könyv kicsit abszurd, kicsit groteszk, helyenként mégis érzelmes világát, amelybe a közönség korábban Pelsőczy Réka rendezésében részben már betekinthetett — mondta el Elekes Dóra.

Forrás: MTI