tothkrisztamarjaijudit2009Tóth Krisztina

— A londoni mackók volt az egyetlen kiruccanása a gyerekirodalom területére?

— A londoni mackók az első gyerekeknek szóló verseskötetem volt, de nem ez az egyetlen. Szintén a Csimota adta ki a Kerge ABC-t, amit Szabó T. Annával és Varró Dániellel közösen jegyzünk, az Állatok a tubusból című képzőművészeti album képeihez pedig Lackfi Jánossal és Varró Dániellel írtunk rövid verseket. Jelenleg is gyerekeknek, illetve kiskamaszoknak írok, méghozzá prózát. Csernus Ági fotói illusztrálják majd a könyvet. Szintén Csernus Ágival közösen tervezünk egy portré-kötetet is, amelyben Ági fotóihoz írunk majd rövidebb történeteket. A fotók egy része ismert embereket ábrázol, más részük viszont egy-egy érdekes figurát Ági környezetéből. Van itt öregember, kisfiú, értelmi sérült kislány, sőt, kutyus is. Róluk szólnak majd a történetek.

— Miben különbözik a 2013-as A londoni mackók a tíz évvel ezelőttitől?

— Egyrészt abban, hogy ezt a kötetet Takács Mari illusztrálta elejétől végéig. Másrészt a 2003-as kiadás a Csimota első megjelent könyve volt. Csányi Dóráék óriási lelkesedéssel dolgoztak, és az eredmény egy remek kötet lett, egy remek első kötet, annak minden gyengéjével. Szép volt és különleges, de több szempontból nem volt praktikus… például a bőrönd fülei már a boltban leszakadtak, a dobozt nehéz volt tárolni. Ezért a tízedik évfordulóra új köntösbe öltöztették a könyvet.

— Nem csak az illusztráció újult meg, hanem új versek is kerültek a kötetbe.

— Igen, ahogy a fiam nőtt, úgy kerültek elő új témák, születtek új versek.

Tovább a teljes interjúhoz: http://librarius.hu/2014/04/07/londoni-mackok-pesti-sracok-toth-krisztina-interju

alondonimackok_008

Tizedik születésnapján egy újra kiadott, újragondolt A londoni mackókkal lepte meg magát és a közönséget a Csimota. Kevés minőségi gyerekkiadvány éri meg a második kiadást, és nem véletlen, hogy ez a kötet megérte: mind szövegét, mint illusztrációit tekintve igazi, szép, egyszerre klasszikus és modern. Olyasvalami, amit az átlaghoz közelítő szülő (tehát nem csak az a megszállott két-háromezer, aki valamilyen érthetetlen okból folyamatosan kortárs irodalommal tömi a srácait) is szívesen megvásárol a gyerekének, hiszen nem fenyeget az a veszély, hogy a túlzottan progresszív képi vagy szövegvilágtól a gyerkőc megretten, ő maga pedig mérhetetlenül ostobának érzi magát (vagy ami valószínűbb, emészthetetlen vacaknak a kortárs irodalmat).

Tovább a teljes cikkhez: http://librarius.hu/2014/04/08/retro-mackok-update-versek