HUBBY Év Gyerekkönyve Díj – Az év illusztrátora: Grela Alexandra

Hol készül a művészet?

A műterem az, ahol a Mű terem, szól a félig szellemes mondás. Révész Emese és Grela Alexandra könyvében a művészet nem terem, hanem készül, de, hogy hol is készül ez a készülés, azt ebből a gazdagon illusztrált, ambíciózus kötetből szeretnék ha megtudnánk.

Művészettörténeti böngésző, így az alcím, és a bevezető pár oldal felvezető nyugalma után máris benne vagyunk egy szédítő vertigóban. A könyv majd’ minden millimétere berajzolt, néha azért esélyt ad olvasójának egy pillanatnyi levegővételre, ilyenkor tömör és jól fókuszált háttérinfókat olvashatunk. A könyv szereplői megnyerőek, már elsőre is szeretnénk a barátjuk – de legalább is az üzletfelük – lenni.

Jól megszokott lineáris módon fut a művészettörténet-vezetés, az őskori barlangokból indítva, nyilván. Elsősorban Európára fókuszál, de egy oldalpáron Japánba is átugrunk Hokusaihoz, Amerikába meg többször is. Ám nem csupán térben utazunk: a könyv talányosan és vég nélküli kreativitással keveri a különböző időket és korszakokat. Számomra ez a kötet legizgalmasabb része!

Százszor is végiglapozható és újra és újra felbukkan valami újdonság.

(szpojler)

A kódexmásoló szerzetesek között futkározó fekete színű egerek közül az egyikük éppen beleeszik egy könyvbe, másikuk két átlapozás közben elhalálozik. A fóliáns mögött meglapuló Remington-írógépre, vagy a falra szerelt tűzolókészülékre most nem térek ki részletesebben.

Máshol meg: Leonardo da Vinci mögött, egy fából összemodellezett, félig kész Harley Davidson várja Amerika felfedezését. Ami valószínűleg meg is történik, mert pár lappal odébb egyszerre Andy Warhol vendégei vagyunk Grace Jones, Lisa Minelli és mások – például egy kiváncsi pávián – decens társaságában.

De félre a szpojlerezést, bíztatnék mindenkit a további böngészésre, meg fogja érni!

Határtalan szellemességgel és szeretettel összeállított könyv ez, talán az utóbbi évek legizgalmasabb vállalása, nem tolakszik és nem okoskodik, egyszerűen csak helyet kér magának abban a rendszerben amit megidéz. Az utolsó előtti mondatomat Christo mondja: műterem az egész világ!

A legutolsót pedig én: Szívből gratulálok és sok további ilyet kívánok az alkotópárosnak: Révész Emesének és Grela Alexandrának.

Gerhes Gábor

Diákzsűri laudáció: Az év illusztrátora
Grela Alexandra – (Révész Emese): Hol készül a művészet (Csimota Kiadó)

Egy, a művészetről szóló könyv sok illusztrációt igényel, ami itt tökéletesen meg is valósult, mozgalmasság jellemzi a képeket, aprólékos, ügyel a részletekre, festőileg színpompás.

Az illusztrációk hangulata, technikája, stílusa, gazdag színvilága hűen követi a tartalmat, szinte elrepít minket a korba, a környezetbe, a képeken az adott kultúra jellegzetességei dominálnak, ez az illusztráció legnagyobb értéke is egyben.

Az illusztráció különlegességét a képenkénti 3 „baki” adja, ami valójában egy humoros játék, felkelti az olvasó érdeklődését, sikerélményt ad, szórakoztatva tanít. Minden képet részletesen áttanulmányozva igyekszünk megtalálni ezeket, ezáltal jobban összpontosítunk az apróbb részletekre. Az illusztrátor kreativitására, az adott művészettörténeti korszakban való jártasságára utal, hogy mindig el tud helyezni olyan tárgyakat a képeken, amelyek használata számunkra természetes, így ezek a „bakik” az idő előrehaladtával egyre kevésbé észrevehetőek, ezáltal megtalálásuk egyre nagyobb kihívást jelent az olvasó számára.

Másrészt ezek a „bakik” tág teret adnak a fantáziának, sokat hozzátesznek a tartalomhoz. Elgondolkodtatnak, hogy modern korunk tárgyai nélkül is milyen teljes értékű világ lehetett az adott kor: Egyiptomban pl. nagyszerű ötlet az elektromos véső vagy az őskori barlangban az elemlámpa, a másoló szerzeteseknél az írógép.

A könyv gyerekeknek készült, de még a felnőttnek is sok érdekességet, izgalmas kalandozást jelenthet. A szülők és gyerekek együtt is kipróbálhatják a játszva tanulás közös élményét. Ez az igényes album értékes része lehet egy családi könyvtárnak.

Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységének gimnáziumi és technikumi képzésben résztvevő diákjai:
Feckel Lili 10. C
Lóránd Lili Zsófia 10. C
Rózsa Vivien 10. C
László Edina 10. C
Horváth Vilma 10. C
Varga Dorina 10. C
Orsós Regina 11.
A Jusztin Zoé 10. G

Elhangzott 2023. június 10-én a 94. Ünnepi Könyvhéten a Duna-korzón a HUBBY Év Gyerekkönyve Díjak átadóján.