dienes_eva_01
Dienes Éva

Kérlek, néhány szóban mutatkozz be az olvasóknak, mit érdemes tudni rólad?

A könyv évében születtem. Mindig szerettem a könyveket, az illatukat, és arra vágytam, hogy minél többnek megfejtsem a titkát. Most is fejtegetem, és én vagyok a világ leggazdagabb embere, mert megoszthatom ezeket a kincseket bárkivel, aki eljut hozzánk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárába.

Mi az a 3 dolog, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

Azt a pillanatot, amikor olvasó és könyv, ember és története egymásra talál. Az a kifejezés, amikor ilyenkor megjelenik a gyerekek-felnőttek arcán, na ennek ereje van nemcsak az ő életükben, hanem az enyémben is. De imádom ha egy jól sikerült program után a gyerekek boldogan válogatnak a könyvek között, vagy egy délelőtti kalandos könyvtárbemutató után lelkesen visszatérnek „elrángatva” a szülőket, hogy iratkozzanak be erre a „csuda” helyre. A váratlan lehetőségek megborzolják az agytekervényeimet, és ilyenkor lelkesedek, mikor egy újabb kulturális együttműködésbe, vagy szakmai konferenciába vágunk bele, vagy friss programot találunk ki.

sarkanyos_konyvtar

Hogyan írnád le a számodra ideális könyvtárlátogatót?

Onnan indulnék, hogy milyen az ideális könyvtáros. Hídember, aki összeköti a múltat a jövővel, a Tudás (b)irodalmát a Fantázia világával. Az emlékek őre, értékközvetítő, médiaszakértő, pedagógus, pszichológus, programszervező, jő előadó, menedzser, reklámszakember és még sorolhatnám.

Alap, hogy népszerűsíti az olvasást, ismeri a kortárs gyermek és ifjúsági irodalmat, közvetíti a mesék évezredes tudását, és segít tájékozódni az információs társadalom világában. Sok ilyen könyvtáros közelében rengeteg ideális könyvtárlátogató gyűlik össze.

De visszatérve az eredeti kérdésre, imádom, amikor jön valaki és tanácsot kér, hogy ajánljak neki jó könyvet, és ahogy nézegetjük a különböző történeteket, kiderül ,hogy már ezt is, azt is olvasta, és lelkesen magyarázzuk egymásnak, hogy milyen élmény volt, és utána találunk neki még jó-pár ismeretlen történetet ilyenkor repes a szívem. A másik véglet: még nem olvasott semmit, és nem szeret olvasni (általában szülővel érkezik), de hajlandó belelapozni egy-egy könyvbe, és mikor sikerül és beleszeret a történetbe és visszatér hogy még ilyet kér, vagy ehhez hasonlót és sokat.

sarkanyos_mesenap_02

Idén 15. alkalommal kerül megrendezésre a Sárkányos Mesenap, mesélj kérlek a kezdetekről, hogyan indult ez az esemény?

2001-ben Kaszás Veronika kolléganőm ötlete alapján, megalakult a Sárkányos Lovagrend, melynek keretében Meseország királya felhívást intézett a mai gyerekekhez, hogy hű szövetségesekre van szüksége, akik megvédik és terjesztik a meséket. Lovaggá válhat mindenki, aki a próbákat kiállja.

Az olvasóvá nevelés ezen programsorozata nagy tetszést aratott a gyerekek körében, melynek lezárásaként Meseország királya a Sárkányos Mesenapon lovaggá ütötte a jelölteket. A Mesenap azóta hagyománnyá vált. Az egész napos családi rendezvény vezérfonala a lovagkor és a magyar mesevilág ötvözése, mind a meghívott művészek előadásaiban (színdarabok, báb- és zenei előadások), mind a kézműves foglalkozásokban.

Szlogenünk: „megelevenedik a magyar mesevilág”, találkozhatnak Meseország királyával és udvartartásával. A gyerekek beszélgethetnek hercegnőkkel, lovagokkal, udvari bolonddal, részt vehetnek lovagi tornán, korabeli élőzenére, tánctanulás után, lovagi bálon táncolhatnak.

sarkanyos_mesenap


2016-ban milyen érdekességekre számíthatnak a látogatók?

Igazi Napos-Holdas mesemondó Gregus László hoz nekünk meséket különleges tarisznyájában. Idén visszaszerezhetjük a Napot, Holdat és a Csillagokat, különleges próbák során. A bátor jelentkezők nem kisebb dologra vállalkoznak, minthogy  megmentik a világot az örök sötétségtől. A társasjátékok birodalmába is eljuthatunk az udvari játékmester Tuska Miklós,vezetésével.

2016-ban a tündérek is csatlakoznak hozzánk! A BRAN együttes ír tündérzenével és tánctanítással vár minden tündért és királykisasszonyt. Természetesen a lovagok se hiányozhatnak: a Societas Draconistrarum vezetésével  kezdetét veszi a bajvívás és udvari illemtan.

A nap végén megérkezik Őfelsége teljes udvartartásával és ünnepélyes keretek között befogadja udvarába a nemes lovagjelölteket és hercegkisasszonyokat. Meseország cukrásza Nándori László se tétlenkedik, inycsiklandó süteményeket és egy hatalmas tortát készít a jeles eseményre. A ceremónia végén Meseország királya vágja fel a cukrászi remekművet és megosztja minden kedves résztvevővel.

sarkanyos_mesenap_03

Végül, ha választhatnál, melyik meseszereplő bőrébe bújnál bele?

Gyerekkori kedvenceim Andersen rút kiskacsája és a kis hableány. De sokat olvastam Burnett műveit A padlásszoba kis hercegnőjét, A kis lordot és A titkos kertet. Sarah és Cedric történetében közös szál, hogy a főhősök az életükben bekövetkezett gyökeres fordulatok ellenére sem vesztik el emberségüket, empátiájukat, segítőkészségüket, és ennek hatására a környezetük is megváltozik pozitív értelemben. Imádtam a Múmin történeteket, itt szinte minden szereplő szívesen lennék: Bájocska, Mafli, Kószlászbóklász, az egész Múmin család. De Vándor, aki néha feltűnik és „nem ismeri a birtoklás örömét” és mindig úton van, ő valamiért nagyon megmaradt bennem.

Szeretem ezt a figurát más történetekben is, vándorként, bolondként jelenik meg, aki nem hajlandó a hatalommal lepaktálni. Legutóbb Jemeljaként találkoztam vele, miközben diót rágcsált a kemence tetején a Csuka parancsára orosz mesében.

Már gyakorló édesanyaként és könyvtárosként Boldizsár Ildikónak és Bajzáth Máriának köszönhetően még mélyebb szintjeire ástam a népmesék világának. Többször olvastam A világszép nádszálkisasszonyt, sokat dolgoztam vele.

az_illatok_es_hangok_orzoje_borito

Mostani kedvenc mesehőseim Álomszövő pendula, aki megőrzi a színeket és jókedvet egy elfásult, elszürkült világban és segít visszaszerezni az emberek álmait. Ende Momója, akinek mindig van ideje a barátaira és játékra, de csupán egy óra áll rendelkezésére, hogy visszaszerezze az emberek ellopott idejét, Lois Az emlékek őre egy látszólag tökéletes társadalomban, aki elkezdi látni a színeket és meghallja a zenét. Az Illatok és Hangok Őrzője, aki szintén megmenti a világot az elgépiesedéstől.

A szereplőkben közös, hogy bármilyen változás történik az életükben, a világban, nem felejtik el a múltjukat és azt sem, hogy mi a fontos az emberek életében és minden helyzetben megpróbálnak segíteni, emlékeztetve a környezetüket a színek, hangok, emlékek, érzelmek, álmok, vágyak fontosságára. Az a legjobb az egészben, hogy a mesék üzenetét közvetítve elmondhatom magamnak és másoknak is, hogy „Legyél Te is hős a saját életedben!”.

Fotók a Sárkányos Gyerekkönyvtár FSZEK facebook oldaláról