Molnár Olga
 
Első könyvedben egy nagyon letisztult képi világgal találkozhatunk, emlékszel még arra a pillanatra, amikor megszületett benned a könyv ötlete?
 
Arra a bizonyos pillanatra nem, de az utána következő kísérletezős időszakra teljesen tisztán emlékszem. A kiválasztott három alkotó elemet felhasználva (pont, görbe, egyenes) rengeteg vázlatot készítettem, miközben egyet rajzoltam, már a gondolataimban tíz másik várakozott. Leállás nélkül napokig-hetekig ez foglalkoztatott, a városban közlekedve is mindent alap alkatrészeire bontottam.

 
Ez nem egy szokványos gyerekkönyv, te hogyan mutatnád be az olvasóknak?
 
A könyv szíve és mozgatórugója egy ötlet: három egyszerű forma használatával bármit meg lehet rajzolni. Ez egy interaktív könyv, kicsiket és nagyokat arra ösztönöz, hogy ceruzát ragadjanak, és saját ötleteikkel kiegészítsék.
 

 

Pontosan milyen technikával dolgoztál? 
 
Pipettát használva, fekete tintával rajzoltam.
 
Miért döntöttél e mellett?
 
Mert a pipettával való rajzolás nem annyira irányított, mint egy ceruzarajz, így látványosabb és dinamikusabb képeket tudtam létrehozni.
 
Hogyan kerültél kapcsolatba a Csimota Kiadóval?
 
A 2011-es Aranyvackor pályázaton második helyezést értem el, és ugyanekkor az a megtiszteltetés is ért, hogy a Csimota kiadó különdíjában részesültem. Csányi Dórával pár héttel az esemény után találkoztam és ekkor kezdődött el a közös munkánk.
 
Van egy kérdés, ami mindig is érdekelt, nevezetesen, hogy állítólag az illusztrátorok gyakran magukat festik meg, mit gondolsz erről, bár ez a könyv nem biztos, hogy ezt a teóriát erősíti?
 
Hát, nem is tudom, hirtelen mihez hasonlítsam magam, talán a könyvben szereplő mérleghintával tudok azonosulni (nevet). Visszatérve a kérdésedre, van benne igazság, és tényleg fel lehet fedezni párhuzamokat bizonyos könyvekben szereplő hősök és megrajzolóik között, de nem hinném, hogy ez minden esetben így lenne és ez törvényszerű. A Pont, Görbe, Egyenes egy nagyon letisztult és egyben dinamikus képvilággal rendelkező könyv, és remélem, hogy ezek a kvalitások bennem is megvannak, de ezt másoknak kell megítélnie… 
 
mérleghinta?
 
Mi a véleményed a mai magyar gyerekkönyvekről?
 
Hat éve diplomáztam Brüsszelben a St. Luc Képzőművészeti Főiskolán illusztráció -képgrafika szakon. Tanulmányaimat követően visszatértem Budapestre és hazaérkezésemkor még óriási különbség volt a francia és a magyar gyerekkönyv kínálat között, de úgy érzékelem, hogy mára Magyarország behozta a lemaradását, és nagyon igényes és modern kiadványok is megjelennek.
 
Vannak már újabb könyv ötleteid? 
 
Igen van még pár megvalósításra váró könyv ötletem, de ezeket egyelőre nem szeretném elárulni.
 
Gyerekeknek, vagy felnőtteknek egyszerűbb festeni, írni?
A lényeg, hogy szeressen az illető alkotni és legyen egy kiforrott stílusa, ha ez meg van, akkor teljesen mindegy, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek rajzol.
 
 madár, háztető, ajtó
 
Legközelebb hol és mikor láthatják az érdeklődők a munkáidat? 
 
Egyéni kiállítást a közeljövőben nem tervezek, de az Illusztrátor Pajtásokkal közösen számtalan csoportos kiállítást szervezünk. Júniusban két helyen is nyílik tematikus kiállításunk, a Két Egér Könyvesboltban (Bp. Ráday utca 20.) a robotokat ábrázoló rajzainkból, a Klebelsberg Kultúrkúriában pedig közel ötven fiatal illusztrátor medvéi láthatóak.

 

Az alkotó CV-je, illetve honlapja.

 

SZERETNÉD

 

ha már most a kezedben lenne a könyv? Sajnos erre csak az Ünnepi Könyvhéten lesz alkalmad, de addig is kitaláltunk valamit. Ez nem más, mint a sorszámozott, névre szóló dedikáció. A Csimota 82. Ünnepi Könyvhétre megjelenő könyvei közül (A csúnya királyfi és a szép királykisasszony, Pont, Görbe, Egyenes, Valentin) megvásárolhatod az első 100 sorszámozott példány egyikét, vagy akár többet is.

A dolog igen egyszerű, 2011. május 30. 12:00 után küldj egy levelet a sanya@csimota.hu címre (a könyv címével és azzal a névvel, amire szeretnéd a dedikációt) és érkezési sorrendben felkerülsz a TOP 100-as listákra, a lista a Csimota Blogján is fent lesz.