takacs_mari
Takács Mari

Miben volt más a Gúfó illusztrálása, mint az eddigiek?

A figura, illetve a látványvilág leegyszerűsített, foltszerű… bizonyos tekintetben minimalista ábrázolásmódjában, melyet montázstechnikával tettem izgalmasabbá. Bár előzménynek tekinthető a Piroska és a Nagy Mágus, a Gúfónál tovább redukáltam a környezetet. Így hangsúlyosabbá váltak a szereplők a képeken. Minden gomba, minden fa, minden csillag fókuszba került.
Azonkívül ki kellett találnom egy karakteres bagoly-figurát, amilyet még senki nem álmodott meg. Nem olyan könnyű feladat, mint amilyennek első hallásra tűnik, hiszen egy közkedvelt élőlényről, mesehősről van szó, akit már sokan sokféleképpen megfestettek.

Milyen technikával alkottad a képeket?

Akril, montázs és grafitceruza.

gufoesagombak_keszul_01

Ki volt a kedvenc szereplőd a könyvből?

Gúfó, mert ő olyan számomra, mint egy tüneményes óvodás. Kedves, csetlő-botló, sértődős és a végtelenségig kíváncsi, de nagyon szeretem Béla zenésztársait is! Úgy érzem, mindegyikük jó arc, főleg Pong, aki bár mellékszereplő a történetben, hajnalig fújja virágtrombitáján a szebbnél szebb dallamokat, pedig már rég haza ment mindenki.

gufoesagombak_keszul_02

Mit szeretsz legjobban a mesében?

Bátorságra, nyitottságra, elfogadásra, tettrekészségre tanít és ösztönöz.

Mennyi időt vett igénybe az illusztrálás?

Ezt nehéz pontosan megválaszolni… de hónapokat. Tavaly nyáron elkészült a nyers tördelés, ősszel a karakter-vázlatok, melyek után hozzá láttam az első képek megfestéséhez és a montázstechnikához szükséges különböző anyagok, újságpapírok, csipkék, csomagolópapírok vagy mintás kartonok begyűjtéséhez, kiválasztásához. Ez utóbbi egyébként önmagában is időigényes fázis, de nagyon izgalmas is. Összesen 27 db illusztráció készült el a könyvhöz.

gufoesagombak_keszul_03

A munkafolyamat mely részét élvezted a legjobban?

Amikor például a gombák divattervezőjeként, szabászaként kalapjaikhoz, vagy éppen a törzsükhöz próbáltam megtalálni a hozzájuk illő szabásminta-rajz részleteket vagy decoupage papírokat. Ez egy nagyon szórakoztató része volt a folyamatnak.

gufo_es_a_gombak_borito_WEB
Gúfó és a gombák

Mikor találkozhatnak veled legközelebb az olvasók?

A Könyvfesztiválon most szombaton, április 23-án 10:00-tól, a Móra Kiadó Csoport standjánál (D21-es stand) fogom dedikálni a Gúfó és a gombák című könyvet.

Gyovai Katalin