Milyen a mai magyar gyerekirodalom, mennyire beszél a máról, mennyire korszerű, és persze mely könyveket ajánlja a szakértő az idei termésből? Ezekre a kérdésekre kértünk választ Szekeres Nikoletta irodalmártól, a Mesebeszéd — A gyerek- és ifjúsági irodalom kézikönyve című kötet szerkesztőjétől.

— Általánosságban a kortárs mesékről elmondható, hogy jóval groteszkebbek, szabadabban kezelik az időt, és egészen más kapcsolatban vannak az illusztrációkkal, mint a régiek. Ugyanakkor a magyar olvasótábor eléggé szövegcentrikus, szereti, ha a pénzéért sok szöveget kap cserébe – mondja Szekeres Nikoletta, aki utal rá, hogy az utóbbi időben már a kisgyerekeknek szóló mesekönyvekben is megjelentek a feldolgozandó problémák, beszivárogtak lapjaik közé az aktuális élethelyzetek.

— A tabutémák feszegetése a gyermekirodalomban úgy 15-20 éve kezdődött — tudjuk meg az irodalomtörténésztől.

Szerinte azóta nem félünk olyan témákról beszélni, amelyek régen szó szerint tabunak számítottak, s amelyeket most az ifjúsági kiadók külön sorozatokkal céloznak meg. Az irodalmár karácsonyi ajánlatában első helyen szereplő Nyári nyomozás is ezek sorába illik.Lipták Ildikó: Nyári nyomozás

— A gyerekek mindig szívesen gondolnak a nyári szünidőre, úgyhogy a könyv címének senkit nem kell visszatartania a karácsonyi ajándékozáskor — mondja. — A történet egy kisfiúról szól, akit nyáron egy olyan táborba küldenek a szülei, amelyben semmi kedve részt venni. Ráadásul az utalásokból kiderül, otthon sincs minden rendben, a szülők közt mosolyszünet volt, és a család nemrég esett át egy költözésen. A történet idején tehát hősünk kissé idegenül mozog mindenütt, magára marad a problémáival, és beképzel magának egy történetet arról, hogy ő örökbe fogadott gyerek. A kötetet jegyző Lipták Ildikó színész-drámatanár, így nem csodálkozhatunk azon, hogy a történet belső nyomozáson vezet végig bennünket, miközben segít feldolgozni korunkra jellemző olyan problémákat, mint az egymástól való elidegenedés, az odafigyelés hiánya. Jó a történet, és a könyv nyelvezete sem rossz – teszi hozzá az irodalmár, aki a tízéves korosztálynak ajánlja a könyvet.

Sashegyi Zsófia
Magyar Nemzet (2017. december 2.)

Tovább a teljes cikkre: Könyvek fiatalabbaknak — mit vegyünk karácsonyra a kisgyerekeknek?