2016. január 28.-án a Gyerek- és ifjúsági könyvszemlén két könyvünket, A muter meg a dzsinnek és a Sündör és Niru Sündör nyomában, a legjobb 25 könyv közé sorolta a szakmai zsűri, a díjátadón hangzottak el az alábbi laudációk.

amutermegadzsinnek_borito

Merész témaválasztása társadalmi tabut feszeget: a gyermek szempontjából láttatja az anya alkoholizmusát. Az Elekes Dóra által írt A muter meg a dzsinnek című könyvben Kun Fruzsina illusztrációi nem bújtatják esztétizáló köntösbe ezt a nehéz témát, hanem lélektanilag kíméletlenül pontos, széteső és meggyötört képtöredékekben villantják fel gyermek belülről átélt érzelmi szorongását. A történet a szöveg szintjén ugyanebből a technikából építkezik: foszlányokból áll össze, utalásokkal, epizódokkal. Fontos kulcsszó a műhöz magány: az anyjáról gondoskodni akaró kisgyermek magányossága, amely ebből a sajátos szerepcseréből adódik. A gyermeki én inkább meseivé teszi az elbeszélést, nem akar felnőni és az elviselhetetlen valóságot akarja szépnek láttatni. Szívig hatoló, nehezen feledhető, őszinte gyerekhangon szólal meg ez a történet, amelyet a Csimota Kiadó gondozott.

B1-4 sundor_es_niru press.indd

A történet sűrűn szövött atmoszférája a legapróbb elemekig (a látványon, az elnevezéseken túl a zajok leírásáig) gondosan megkomponált Borbáth Péter Sündör és Niru Sündör nyomában című könyvében. A történet olyan ősi toposzokat vonultat fel, mint a barátság, a bajtársiasság és annak a vizsgálata, hogy hogyan viszonyulnak az egyes szereplők a hatalomhoz, mennyiben hat rájuk, mennyiben változtatja meg őket. Remsey Dávid illusztrációi eredeti módon formálják képpé ​a fémes Csillámló Hegyek birodalmának sci-fibe illő színtereit és hőseit. Egyedi, monokróm kompozíciói jól közvetítik a fényvadász és hanggyűjtő hősöket övező Holdbéli tájat. A Csimota Kiadó adta ki ezt a kötetet.