Mit érdemes tudni erről a rendezvényről?

Montreuil (Párizs keleti külvárosa) a legnagyobb franciaországi gyerekkönyves találkozó és vásár, ahol a szakma és a közönség egyaránt találkozhat egymással.
 

 
Ki szervezte, milyen céllal, kik voltak a vendégek?
 
A város szervezi évtizedek óta, hogy a vevők és főleg a gyerekek találkozhassanak kedvenc szerzőikkel, és a kiadók bemutathassák legújabb kiadványaikat. Idén első alkalommal egy Európai Szalont hoztak létre, ahova nemcsak francia, de más európai országok (Németország, Svájc, Dánia, Ausztria, Finnország, Lengyelország, Norvégia, Spanyolország, Görögország) szerzőit, illusztrátorait és kiadóit is meghívták. Kárpáti Tibor és Baranyai András munkáit (Piroska és a farkas, Hófehérke és a hét törpe) Bolognában látták kiállítva a szervezők és ezután érkezett hozzánk a meghívás.
 
Baranyai András és Kárpáti Tibor
 
Hogyan fogadták őket a gyerekek, mennyire elterjedt ez a típusi közönségtalálkozó?
 
Egy-egy ilyen rendezvényre iskolai osztályok vonulnak ki, részt vesznek a különböző műhelymunkákban, vagy a tanárok által összeállított kérdőívekkel szaladgálnak a gyerekek a standok között, de ami a legfontosabb, hogy rengeteg típusú könyvvel találkoznak, forgatják, megnézik őket és beszelnek róla az iskolában, sőt vásárolnak is, bár ennek pontos menetet nem tudom, hogy utána az iskola könyvtárába kerül-e vagy maguknak veszik a könyveket. Mindenesetre ők is a könyv ünnepének élik meg a találkozót.
 

Milyen volt a visszhangja a bemutatóknak?
 
Nagyon sokan voltak. A gyerekek egyébként mindig megilletődnek, amikor egy külföldi szerzővel találkoznak, de most is hamar feloldódtak és a közös műhelymunka nagyon jól sikerült. Ami a szakmai beszélgetéseket illeti – az európai fordításokról –, én azt tapasztaltam, hogy szinte semmit nem tudnak rólunk, ugyanakkor kíváncsiak lennének a szerzőinkre, könyveinkre. Sok kiadóval találkoztunk, megnéztük egymás munkait, tervekről és tendenciákról beszéltünk, azt hiszem mindenkinek nagyon érdekes volt.
 
Baranyai András és Kárpáti Tibor
 
Mit lehet tudni a 2011-es vásárról?
 
A szervezők jövőre is folytatni kívánják az Európai Szalont, ahova minél több külföldi szerzőt és kiadót szeretnének meghívni majd. Remélem, mi is tudunk majd ismét magyar szerzőt delegálni, hogy egy kicsit képviselje a magyarországi gyerekkönyvkiadást.
 

 Csányi Dóra, Fürjész Judit, Baranyai András, Kárpáti Tibor