Lauren Child gyerekkönyvsorozatából, a Charlie és Lolából két kötet jelent meg magyarul. Feltétlenül a gyerekek kezébe kell adni mindkettőt!

A Csimota gondozásában eddig két Charlie és Lola jelet meg Lauren Childtől: a Sohadesoha nem eszem paradicsomot és a Nem vagyok álmos, és nem akarok lefeküdni! Nem érdemes választani a kettők közül, mert mindkettő egyformán jó és a gyerekek könyvespolcán a helye. Azonnal!

Mi imádjuk. Én is és a fiam is. Lauren Child könyvei kreatívak, viccesek és szórakoztatóak, ráadásul elkövette azt a merényletet, hogy a gyerekeket “hozta abba a helyzetbe”, amelytől a gyakorló szülőknek égnek áll a haja. Charliet néha megbízzák a szülei, hogy adjon vacsorát kishúgának, Lolának, vagy fektesse ágyba, és a történeteket ő meséli el. Csakhogy Lola válogatós és soha, de soha nem álmos. Éppen ezért Charlie-nak különböző trükköket kell kieszelnie és mókás tortúrákat kell kiállnia, hogy Lola véleményét megváltoztassa, azaz Lola megegye a vacsorát vagy bebújjon a paplan alá.

Sohadesoha nem eszem paradicsomot (I will not ever NEVER eat a tomato) pontosan arról szól, amire a címe utal. Lola válogatós. Lola azt mondja: „Nem szeretem a körtét, sem a répát, sem a krumplit, sem a gombát, sem a spagettit sem a tojást, sem a virslit. Nem fogom megenni a karfiolt, a káposztát, a babot, a banánt, meg a narancsot. És egészen biztos, hogy sohadesoha nem eszem paradicsomot!” Egy hihetetlen napon azonban Charlie megtréfálja a húgát. Az asztalra jupiteri ropogtató, zöldbigyó, tengeri rágcsa, holdpriccentő és felhőhab kerül. Igaz, hogy pont úgy néznek ki, mint a répa, a borsó vagy éppen a paradicsom, de ezek a különlegességek ízlenek Lolának és megjön az étvágya.

A Charlie és Lola könyveknek nem csak írója, hanem illusztrátora is Lauren Child. A sorozat könyveiben kellemesen keveredik a mese és a valóság, a rajzol gyerekek és az ételfotók. Child nem szorítja korlátok közé a fantáziáját és így könyveinek minden négyzetcentimétere szórakoztató. Ja, és kicsit se cuki és édes, hanem humoros és szellemes.

A sorozat másik, magyarul megjelent kötete a és a Nem vagyok álmos, és nem akarok lefeküdni! (I’m not sleepy and I will not go to bed). Charlie-nak most éppen az a kihívás jutott, hogy Lolával az esti szertartáson, azaz fürdés, fogmosás, pizsama, ágy útvonalon terelje végig Lolát. A feladat nem lenne annyira bonyolult, hiszen minden gyerek ismeri a menetrendet, ám Charlie-nak Lola mellett még három tigrissel, egy oroszlánnal, egy bálnával, két táncoló kutyával és egy vízilóval is zöld ágra kell jutnia. A kaland szórakoztató, de nem csak gyereknek, hanem a mesét felolvasó felnőttnek is. És nem tudom a titkát, de ez után a mese után valahogy könnyebben megy a fiamnak az elalvás…

Mi egymás után és ebben a sorrendben szoktuk elolvasni mindkét könyvet. (Pontosabban én olvasom fel az 5,5 éves fiamnak.) A mesék pont olyan hosszúak, hogy mindkettőre van idő elalvás előtt.

A Charlie és Lola kötetek 3-5 éves gyerekek számára ajánlottak, bár akkor is jól jönnek, ha a nagyobb testvér kicsit idősebb…