Régóta kerülgetem, szemezek a Csimota Kiadónál megjelent Az ellenség című könyvvel. Vártam, hogy eljöjjön a megfelelő pillanat, hogy elolvassuk, mert a könyv nem csak megkerülhetetlen, de komoly gyomros is. Persze adja magát a kérdés, miért kellene ilyesmit olvastatnunk a gyerekkel? Egyáltalán, nem korai? Mondom: mert KÖTELEZŐ. Így, csupa nagybetűkkel.

Itt a Kifli utca – Zsömle téren is komoly viták kerekedtek Davide Cali és Serge Bloch könyve kapcsán. Elsősorban azért, mert amíg én betegeskedtem P megtalálta a szekrényemben, ahová elrejtettem. Egy dologban ugyanis biztos voltam: nem akarom, hogy egyedül olvassa el. Persze megtette (kétszer egymás után). Az első reakciója szívbe markoló, de nagyon tanulságos volt. „Anya, amit ezek csinálnak, az nem emberi!”

azellenseg_borito

Visszatérve az eredeti kérdéshez: miért is kell a gyerek kezébe adni egy ilyen reakciót kiváltó könyvet? Nem hiszek a tiltás, titkolózás, elhallgatás, szembecsukás távoltartó, óvó erejében. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy az oktatásnak, a tudásnak, az ismereteknek és az empátiának van hosszú távon megőrző, megtartó hatása. Ha lényegesnek tartjuk, hogy a környezetvédelemre, a közlekedés szabályaira és egy csomó más, szintén roppant fontos témában okítsuk, kiműveljük a gyerekeinket, akkor legalább olyan életbevágó – ha nem sokkal fontosabb – erről a témáról beszélni, gondolkodni.

Tudom, hogy a gyerekeknek biológiailag kódolt szükséglete a küzdelem, a megmérettetés. Azzal is régóta tisztában vagyok, hogy a legártatlanabb kinézetű fakanalam is azonnal átalakul bármilyen hatótávolságú fegyverré. Sőt, az iskola/óvoda udvaron, játszótéren is gyakran hallom, látom a háborús játékokat. Nem hinném, hogy ez csak a kor szelleme lenne, hiszen mi is játszottunk annak idején ilyesmit. Ugyanakkor nagyot változott a világ harmincsok év alatt. Pont emiatt fontos, hogy megismerjék az ellenség/ellenségeskedés, és a háború arcát, mármint az igazit. Nem azt, aminek a végén a főhős fess gúnyában, kisimult arccal, töretlen kedéllyel vág neki a következő kalandnak. Gondolkodjanak arról, ami a csillogó kitüntetéseken, a ropogós egyenruhákon, az izgalmas kütyükön túl van. Álljanak meg egy pillanatra és gondolkodjanak. A következményekről, az előzményekről, az ellenségről, a másik emberről.

Davide Cali a könyvében a háborút két, a lövészárokban egyedül ücsörgő katona gondolatain keresztül ismerjük meg. Más a gödör, más a katona, de valójában minden megrázóan egyforma. Az első nap kapott kézikönyv is, ami leírja, hogy az ellenség micsoda gonosz vadállat: kímélet nélkül kiírtja a nőket, gyerekeket, kutyákat, teheneket . Sőt, még az ivóvizet is mérgezi. Hát ember az ilyen? Dehogy. Ezért nem is érdemel kíméletet. Az ellenség az rossz, nagyon rossz. Aztán eltelik jó sok idő. Süt a nap, esik az eső. A háború pedig már nagyon régóta tart. Hetek, hónapok óta nem hallani egy lövést sem. A nagy csendben már azon kezd el gondolkodni, hogy talán vége is a háborúnak, vagy esetleg az egész világnak, és csak őket felejtették el. Jó lenne befejezni ezt az egészet és hazamenni. Aztán egyik éjjel, amikor már jó sokat ücsörgött a katona a lövészárokban, bámulta a csillagokat – mert olyankor jó sok mindent át lehet gondolni – átmászik az ellenség gödréhez, hogy végre befejezze a háborút. Mielőtt lelőné szeretné látni az arcát. Az ellenség helyett azonban egy kézikönyvet talál (pont olyat, amit ő is kapott), de ebben az ő saját arca szerepel, és teli van hazugsággal. Hiszen ő nem gyilkol nőket, gyerekeket, állatokat, nem mérgezi meg a kutakat sem. Ő nem ilyen! Nem is ő kezdte az egész háborút. Valahogy véget kellene vetni a háborúnak. De hogyan?

azellenseg_04

A rövid, de nagyon hatásos mondatokban – a fordítás Szabó T. Anna munkája – minden benne van. Az elhagyatott katona kétségbeesett magánya, aki semmi másra nem vágyik csak arra, hogy újra otthon lehessen és megint legyen értelme a napoknak. Nincs benne semmi heroikus, dicsőséges, vagy izgalmas. Helyette van rettegés, szomorúság, éhség, kínok, kétségbeesés és mélységes honvágy. Mert a háború ILYEN.

Serge Bloch minimalista illusztrációi nagyon beszédes módon a háború színeit viselik, és erőteljesen aláhúzzák a mondanivaló drámaiságát. Már a borítónál kezdődik a szívfacsarodás. A szélesen mosolygó, egyenruháján a különböző korok impozáns kitüntetéseit viselő katona kezeiről csöpög a vérpiros. Évezredek óta aktuális probléma, csak azóta alaposan megváltoztak az arányok.

A téma jelentőségéről mi sem árulkodik jobban, mint hogy az Amnesty International emberi jogi oktatása keretén belül tart egy úgynevezett „Az ellenség-órát”. Az ingyenesen igénybe vehető órákon drámapedagógiai módszerekkel, kutyák és macskák ellenségeskedésén keresztül dolgozzák fel az ellenség-én problematikáját. Ezen az egyszerű példán keresztül jutnak el könyvhöz, hogy mennyire ugyanazok a kérdések kínozzák mindkét oldalt. Akit érdekel, és szeretne ötleteket kapni a könyv otthoni feldolgozásához itt megtalálja az óravázlatot, nekünk nagyon sokat segített. Aki pedig a gyerek iskolájába szeretné elvinni Az ellenséget, ezen a linken keresztül felveheti a kapcsolatot a kedves és készséges szervezőkkel.

azellenseg_02

Nagyon érdekelt, így rákérdeztem, hogy vajon mekkora érdeklődés övezi a könyvet és magát projektet. Kiderült, hogy havonta 10-12 (!!!) ilyen órát tartanak fővárosi is vidéki iskolákban. Azért ez tényleg jó.

Az ellenség minden szempontból mély nyomot hagy maga után, már az első olvasást követően is. A második, harmadik, sokadik után pedig egyre több részlet, üzenet „jön át”. A fontos és jó könyvekre jellemzően az erőteljes mondatok, és képek még sokáig kattognak a kis fejekben, és időről-időre visszatérnek. De így van ez jól.

Nagyon tetszik, hogy a könyv kapcsán kibontakozó vissza-visszatérő beszélgetésekben könnyen el lehet jutni a lövészárokból a hétköznapokba. A különféle ajtók, fülkék, emeletek, szobák mögött/között zajló csatározásokig, a mindenféle autós-, biciklis- és egyéb ülésekből, alsó- és felsővezetői székekből, iskolai és játszótéri padokból egymás ellen folytatott harcokig vezet az út.

Felgyorsult az élet ritmusa, a színtér pedig elképzelhetetlenül kitágult. Mégis az igazi, mély változást apró, kis lépésekben, gondolatokban érdemes elkezdeni.