Mit veszítünk, ha a nyomtatott könyv helyét átveszi a digitális? A könyv szagát szokás emlegetni, pedig az csak egy rövid és mulandó benyomás ahhoz képest, hogy a könyv mint tárgy jelenleg fizikai és kulturális értelemben mennyire elválaszthatatlan része az életünknek. Elképzelték már lakásukat könyvespolcok nélkül?(…) új könyvről írok, amelyeknek „életeleme” a tárgyi megjelenés.

Olyan ember vagyok, akinek a fekete-fehér minimálgrafikával sokmindent el lehet adni. Így Molnár Olga könyve jól indult nálam. És be is igazolta a várakozásaimat. Természetesen pontról, görbéről és egyenesről szól a könyv, arról, hogy milyen teljesítményekre képes az absztrakció, hogy milyen egyszerű eszközökkel tudunk nem is olyan egyszerű tartalmakat leképezni. Ettől azonban csak egy talányos, vicces, érdekes könyvünk lenne. Ennél azonban fontosabb számomra a könyvben a sok szabad tér, a levegő: az, hogy nem akar minden teret kitölteni képpel, szöveggel. Pont, görbe és egyenes üres, fehér térben: szabadság.

Egyúttal ez a válaszom arra, amit egyszer valaki kérdezett, hogy minek elvinni nyaralásra ezt a könyvet, hiszen nincs benne szöveg, nem lehet olvasni, időt tölteni vele. Persze, mert nem arra való. Arra való, hogy inspiráljon a grafikákkal és az üres terekkel, amiket kitölthetünk, de hagyhatunk üresen is, mint ahogy az időnk minden pillanatát sem kell feltétlenül kitöltenünk.

A Pont, Görbe, Egyenest birtokolni = kicsit szabadabbnak lenni.