A Csimotánál számos olyan kiadvány jelent meg nemrégiben, melyek azon túl, hogy a kiadótól megszokott színvonalon színesítik a gyerekkönyvek piacát, metakönyvekként is értelmezhetőek, azaz elgondolkodtatják az olvasót arról, hogy mitől könyv a könyv. RÁDAI ANDREA ÍRÁSA.

Lane Smith műve, az Ez egy könyv kifejezetten arról szól, hogy mit tud egy könyv. Illetve főleg arról, hogy mit nem: a szamár ugyanis az Y vagy a Z generáció felől igyekszik megérteni, hogy az olvasó majom hogyan képes belemélyedni valamibe, ami nem tud sms-ezni, internetezni vagy twitterezni. És egyáltalán: hogy kell használni, ha nincs egér és nem lehet görgetni az oldalakat? Aligha lövöm le a poént, ha elárulom, hogy a szamár hamar elsajátítja a hagyományos olvasás minden csínját-bínját, olyannyira, hogy később le sem tudja tenni a könyvet. (Azt viszont titokban tartom, hogy mit olvas a majom és aztán a szamár, azaz hogy mi a könyv a könyvben.)

A kötetben rengeteg a rajz (a szerző egyébként elismert gyermekkönyv-illusztrátor) és kevés a szöveg, ennek ellenére nehéz eldönteni, hogy az Ez egy könyv melyik korosztálynak szól. Az sem valószínű, hogy Smith műve lenne a Mai Gyerekek Olvasási Szokásait Gyökeresen Megváltoztató Csodafegyver, de talán nem is volt az alkotóban ilyen szándék. (Bár kétségtelen, hogy a majom hűvös távolságtartása, zöld pöttyös inge, ici-pici kalapja, mely alatt egeret tart /nem számítógépeset!/ annyira menő, hogy nehéz lenne nem elhinni neki: az olvasás is az.) Az Ez egy könyv inkább kedves fricska, melynek humora éppúgy megtalálja a szamarakat, a digitalizáció korának szülötteit, mint a majmokat, a könyvekről lemondani nem tudó és akaró generációt. Talán érdekes és könnyen értelmezhető kordokumentum fog belőle válni, ami, mint a Lányok, asszonyok szakácskönyve valaha, ott lesz minden család könyvespolcán, s ott is marad hosszú évtizedekig, hiszen – még ha el is jön az a korszak, amikor az e-könyvek annyira elterjednek, hogy mindenki megszabadulni igyekszik a nagy helyet foglaló monstrumoktól – ki dobna ki egy könyvet, ami a könyvről szól?