Fszek-borbath-book_183
Borbáth Péter

Őszintén szólva, úgy tíz perccel a könyvbemutató kezdete előtt Kaposi Ildikó, a könyvtár vezetője aggódott, hogy kevesen vannak még, pedig…

A három pont után kimondatlanul is a láthatóan jelentős előkészületre gondolt: Borbáth tanár úr készített ki egy asztalra különféle elektromos kütyüket (bocsánat, tanár úr — a szerk.), vetítővászon sejtetett vetített képeket, külön asztal szolgált a hangtechnikának — erősítők, keverők, CD-játszó, laptop és temérdek vezeték — és a főszereplő, Borbáth Péter is külön pultot kapott egy stúdió mikrofonnak és a könyveinek.

Kár volt aggódnia Ildikónak, mert fél tizenegykor, mintegy varázsütésre, megtelt a gyerekrészen berendezett alkalmi nézőtér, s kezdetét vette egy nem mindennapi könyvbemutató. Némi túlzással azt mondhatnók, hogy a szerző és barátai dramatizálták a könyvet, mely játék során ő maga, Borbáth Péter volt a narrátor.

Bár nem szokás, most hadd szóljunk arról, hogy a könyv, mint egy tárgy igencsak figyelemre méltó. Kellemes a színe, csak annyira fakó a szürkés-zöldes szín, amennyire a természetközeliséget jelezni kell. Jó a fogása, mintha valami nagyon finoman kidolgozott bőrt tartanánk a kezünkben, s a lapjai sem fehérek: halványszürke papírra nyomták a szöveget. Itt pedig azt kell megjegyeznünk, hogy nagyon gondosan választották ki a betűtípust is — alkalmazkodik a meséhez és jól is olvasható, amellett eléggé dekoratív. Szóval, teli találat. Vagy — és ez talán a valószínűbb — gondos tervezés, átgondolt kreatív munka. Hisszük, a Csimota Kiadónak is köszönhetően.

A grafika pedig egyenesen szenzációs. A bemutató során külön „fejezetet” kapott Remsey Dávid, hogy bemutassa, hogyan alakultak ki a figurák, a karakterek, milyen gondokat okozott egy fogalom, mint például a zaj megrajzolása. Szó se róla, itt is száz százalék a találati arány!

„Niru halk szavú, bizonytalan, Sündör viszont folyton beszél, és mindig tudja, mit akar. A két barát egy nap különös világba csöppen, ahol titokzatos lényekkel találkoznak.
És te láttál már hártyás szárnyú pendülést? Fogtál a kezedben napállatkát? Kíváncsi vagy a mágnesbogarakra? Tudod, hogyan kell fényekre vadászni, zajokat gyűjteni?
Akkor itt az idő, hogy útra kelj Sündörrel és Niruval a Csillanó Fém Birodalmába!”
— írja a könyvről a kiadói fülszöveg.

Ezt a rövid tartalmi kivonatot személyesítette meg Borbáth Péter. Felolvasott egy részletet a meséből, mely során a két jó barát elvetődik Zazil, az öreg tudós boltjába (Borbáth Gábor tanár úr személyesítette meg) is, ahol egyrészt megtapasztalhatták az adok-veszek filozófiáját, másfelől pedig a jelenlévő gyerekek közül a leggyorsabb és a legbátrabb — Sündör bőrébe bújva — haja is égnek állt a Van de Graaff-generátor kipróbálásakor.

Panda — a szerző barátja — minden igyekezetét latba vetve varázsolta elő a mese hangjait („kerítésléc közé szorult nyekergések, csikarfa koronájába tapadt óbégatás, pázsiton megtelepedett pittyegések”) felhasználva az asztalán található összes eszközt, s a technikai lehetőségeket: visszhang, újrajátszás, hangtorzítás, frekvencia változtatás, stb., stb. Megjegyezzük, volt mit kipróbálni a gyerekeknek a bemutató végén — nem csak Pandánál, de a varázsboltban is.

A könyv vagy Borbáth Péter különleges világa valójában egy furcsa tükör. Mert miközben a kisiskolások (ne feledjük, a könyvet a kiadó 7 éves kortól ajánlja!) már napi szinten használják az okostelefont, a tabletet, azért még gyerekek: szükségük van a mesére, az abban rejlő tanításokra. Még akkor is, ha nem feltétlenül Kriza János magyar népmese gyűjtéseit lapozgatják vagy Pom Pom meséit nézik a youtubon. A meserészletből kiderült, Borbáth nem magyarázza agyon a jelenségeket: hőseire bízza, mi az, ami számukra elfogadható, ami érdekes számukra, s mi az, amivel nem is kell foglalkozniuk, amit ösztönönösen elvetnek a kipróbálás után. Olyan ez, mint amikor a már éppen járni tudó kisgyerek megérinti a forró tűzhelyet.

Borbáth Péter és Remsey Dávid könyve, a Sündör és Niru Sündör nyomában 2015 végén jelent meg.

Cikkünkhöz képgaléria tartozik: ITT

Oszvald György

Teljes cikk itt olvasható: Sündörrel és Niruval a könyvtárban (www.10kerkult.hu)