A Csimota Kiadó alapítójával és főszerkesztőjével, Csányi Dórával új könyvek, Papírszínház-mesék és egyéb, idén várható újdonságok apropóján beszélgettünk.

Milyen könyvek megjelenésére számíthatunk 2016-ban?

Most januárban Az új barát című könyvünk második kiadásával jelentkezünk, amely a Félix nevű kisfiú kalandjait elbeszélő sorozatnak az első része. Ennek a második része már kapható nálunk, Félix időt csinál címmel. A sorozat harmadik kötete az ősz folyamán jelenik majd meg, amely Félix első szerelmi történetét (Félix és a szerelem) beszéli majd el, a sorozat megszokott stílusában, naplószerűen, Alföldy Mari tolmácsolásában.

felixesaszerelem_02

Tavasszal, a kicsikre gondolva egy Gúfó nevű kisbagolyról szóló képeskönyvre lehet számítani. Lanczkor Gábor, Gúfó és a gombák című, meséjét Takács Mari illusztrálja. Ebből szintén sorozatot tervezünk, amelynek második része karácsonykor jelenik majd meg.

gufoesagombak

Szegedi Katalin könyve Kocsonyakirályfi címmel szintén év vége felé kerül a polcokra. Nagyon várjuk ezt a mesekönyvet. Központi szerepe lesz benne a főzésnek, ugyanakkor ne egy klasszikus, gyerekeknek szóló receptkönyvet képzeljünk el. A történet főhőse egy királylány, aki imád főzni, imádja a hasát, az ő kalandjairól fog szólni a könyv, illetve arról, hogyan talál majd magának királyfit, aki mindenben megfelel az elvárásainak, amiben természetesen nagyon fontos szerepet játszik majd a konyhaművészet.

Elekes Dórának megjelent az Egyszervolt… Meseantológiában egy meséje, Dettike fiú lesz címmel. Ennek a kibővített változata, Dettikéről és más istenekről, önálló könyv formájában jelenik meg idén, és a 10-12 éves korosztálynak szól majd.

Egy nagyon kedves szerző-illusztrátor párosunknak szintén lesz új kötete az idén, Kollár Árpád A Völgy, írta Tárkony című könyve, amelyet Nagy Norbert illusztrál majd. Kollár Árpád első története szintén az Egyszervolt… Meseantológiában jelent meg, A Pocséktündér címmel. Ezzel a történettel szintén a nagyobb korosztály megszólítása a célunk.

avolgyirtatarkony

Mesélnél egy kicsit a soron következő Papírszínház-sorozat megjelenésekről?

Január-február környékén két Papírszínház-mese is várható, az egyik egy klasszikus, A három kismalac című mese feldolgozása lesz, amelynek alapja az anno Design-sorozatban megjelent Pap Kata-féle könyv.

aharomkismalac

A másik is izgalmasnak ígérkezik, A kék ló, melynek történetét egy festmény inspirálta.

akeklo

Természetesen a klasszikus Papírszínház-mesék sem maradhatnak el, például Szalma Edittel tervezzük a Holle anyót, Máray Marinnal pedig A kis gömböc című magyar népmesét. Egy új mese is megjelenik, ami egy vízcsepp utazásán keresztül mutatja be a víz körforgását egészen kicsiknek Tasi Kata szövegén és Maros Krisztina illusztrációin keresztül.

maroskriszti_02

Az imént említetted a Design-könyvsorozatot. Várhatóak idén újabb kötetek?

A Design-könyvsorozat lényege, hogy ugyanannak a klasszikus mesének több, szám szerint öt változatát adjuk ki, melyeket az illusztrátorok személye és így természetesen maguk az illusztrációk különböztetnek meg egymástól. Tavaly már megjelent a Csipkerózsika két változatban, idén tavasszal pedig a hiányzó hármat adjuk ki (Aschoff Lili, Szepesi Szűcs Barbara, Szertaridisz Alexisz munkáit). Ezek már készen vannak, csak nyomdába kell őket küldeni. Még egy könyv várható, ami inkább a design kategóriába tartozik, ez egy fiatal grafikus, Schmidt Cecília, diplomamunkája volt a Visart Művészeti Akadémián. Magyar közmondásoknak, illetve szólásoknak különböző nyelvű megfelelőit gyűjtötte össze, amiben különösen izgalmas, ahogy a különbségeket megpróbálta vizuálisan „megfogni”. Ennek valószínűleg az lesz a címe, hogy Egyik kutya, másik eb. Íme egy példa: Mérges, mint a pulykakakas. / Hän on kiukkuinen kuin takapuoleen ammuttu karhu. (Mérges, mint a fenékbe lőtt medve.) (finn)

egyikkutyamasikeb

Más, eddig megjelent sorozatoknak is lesz folytatása?

Igen, Lauren Child Charlie és Lolájának már megjelent nálunk két kötete (Nem vagyok álmos, nem akarok lefeküdni, valamint a Sohadesoha nem eszem paradicsomot), aminek lesz egy harmadik része (Charlie és Lola — Egy valami), ami számokkal foglalkozik. Ez is a kisebb korosztályt szólítja meg, várható megjelenés február közepe.

Charlie_es_Lola_Egyvalami_borito_rgb

Készültök olyan kiadvánnyal, ami még a Csimota kínálatában is újdonságnak számít?

Egy foglalkoztató füzettel készülünk, aminek az az érdekessége, hogy egy picit a Tolerancia-sorozatunkhoz is kapcsolódik. Azt a témakört járja körbe, hogy a gyerek miként képes elfogadni társait önmaga megismerésén keresztül. A kiadvány jellegéből adódóan mindezt rajzos-színezős formában teszi. A Fogadj el!-t Győri Borbála és Szamarasz Vera írta és Dániel András fogja illusztrálni. Ez újdonság a kínálatunkban, eddig még nem jelentettünk meg foglalkoztatókönyvet.

Az interjút Gyovai Katalin készítette