Az első vastagabb könyv, amiben a szöveg és a kép aránya már az előbbi javára dől el, mindig komoly mérföldkő egy kezdő olvasó életében. Ez jellemzően az az életkor, amikor sok gyereknek még olvasnak a szülei, de egyre nagyobb az igény bennük arra, hogy saját olvasmányélményeik legyenek. A lapozók, képregények, képeskönyvek, mesekönyvek mellett megjelennek a meseregények, tele hétköznapi hősökkel és mindennapi csodákkal. Most az elmúlt hónapok megjelenései közül válogattunk ötöt.

B1-4 sundor_es_niru press.indd
Sündör és Niru Sündör nyomában

Sündör és Niru minden egyes nap a Csillanó Fém Birodalmában kószálnak. Niru szeret céltalanul csatangolni, barátja viszont mindig gondosan kitalálja és megtervezi a következő útvonalat. Sündört lenyűgözik a fények, így nem is kérdés, hogy ketten együtt indulnak fénylesre. Az egyik fényvadászaton különös lénybe botlanak, mely olyan kicsi, hogy gond nélkül befészkeli magát a tenyerükbe — egy zajgyerek. Őt pendülések, csusszanások, pittyegések, szörtyögések zaja követi. Sündör és Niru azonban nem elégednek meg a zajokkal, ők magát a Napot akarják foglyul ejteni. Kalandjaik közben kiderül, milyen veszélyekkel járhat, ha villámcsapdát akarunk állítani, vagy mire lehet jó egy pillanatszorító. Borbáth Péter komplett kis világot épített fel a két jóbarát köré, ezt pedig olyan figurákkal népesítette be, mint a titkolódzó és bizony meglehetősen szagos Tivonul Buffogó, a rozsdalevet kínáló Bocskoján vagy a mogorva Zazil, akinek minden létező bajra van valamilyen gépezete (például a köldökkoszkiszedő, nagyon praktikus). A történet szerint Sündör az egyik útján eltűnik, Niru pedig a nyomába ered, és miközben keresi-kutatja, nemcsak barátságának erejét bizonyítja, de átlépi a saját árnyékát is, és olyan tulajdonságaira derül fény, melyeknek ő maga sem tudta, hogy a birtokában van. A kalandok sorozatának Remsey Dávid illusztrációi adják meg sajátos, semmivel össze nem hasonlítható atmoszférájukat.

Kiknek ajánljuk? Akik tudják, milyen rossz elveszíteni a barátunkat, és mennyire jó, megint megtalálni őt, akik szívesen fognának a kezükbe napállatkát, és szívesen veszik, ha csoffasztott gesztenyével, simickolt cipóval vagy keneces pirítóssal kínálják őket.

Kiss Orsi

Teljes cikk a KönyvesBlog oldalán olvasható.