tresznerbarbara
Treszner Barbara

Arról kérdeztük Treszner Barbarát, milyen érzés volt élete első könyvét illusztrálni, a munkafolyamat mely részét élvezte a legjobban, és természetesen arról is kifaggattuk, hogy ki a kedvenc karaktere Elekes Dóra könyvéből.

Kérlek mutatkozz be pár szóban az olvasóknak! Mit érdemes tudni rólad? Hol találkozhattunk már a munkáiddal?

A Visart Grafikusképző Akadémia volt diákja vagyok, csupán egy éve diplomáztam. Már általános iskolában morfondíroztam azon, hogy milyen jó lenne, ha a mesekönyvekbe én rajzolhatnék. Éles illusztrációs munkára most először kértek fel, amit a diplomamunkámnak köszönhetek, ami egy recepteskönyv a hosszantartó boldog párkapcsolat receptjével. Ezt a könyvet küldtem el a Csimota Könyvkiadónak, és mivel az illusztrációk tetszettek Csányi Dóráéknak, felkértek Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről című mese illusztrálására.

dettikerol_es_mas_istenekrol_borito
Dettikéről és más istenekről

Milyen tanulságokat vontál le első könyves illusztrátorként?

A tanulság az, hogy nem szabad kapkodni (mosoly). Amikor megtudtam a határidőt kicsit megijedtem (mivel pont akkoriban kezdtem el a munkahelyemen dolgozni) és nekiálltam kapkodni, semmi jó nem sült ki belőle… Ezt persze időben észrevettem, megnyugtattam magam, szépen beosztottam, hogy minden hét vasárnapjára melyik illusztrációkkal kell készen lennem. És ez így be is jött.

treszner_interju_02

Mi volt a legnehezebb része a munkának?

A legnehezebb része a színvilág belövése volt. De egy kis segítséggel ezt is sikerült véleményem szerint jól összehozni.

Hogy jelenik meg Balambér a képzeletedben?

Balambér vizuálisan nem jelenik meg a könyvben, mivel az Ő szemszögéből meséli az író a történetet. Ez nagyon jó dolog, mivel mindenki maga képzeli el. Egyébként kíváncsi lennék, hogy az olvasók hogyan ábrázolnák. Érdekes lenne a megnézni a Balambérról készült gyerekrajzokat:)

Mi sikerült a legjobban?

A kedvenc képem a káposztafejű Nettike, akinek a pizsijéről leszaladnak az orrszarvúk. Imádom ezt a szürreális álomvilágot.

Mely részét élvezted a legjobban az illusztrálásnak?

Nagyon élveztem az egész folyamatot, mert magával ragadott a könyv hangulata. Tetszett, hogy pl. az Érdekes néninél ahol a néni végtagokat szopogat, nem kértek semmi változtatást, pedig azért az a kép nem túl gyerekbarát. Élveztem az „alkotói szabadságot”.

treszner_interju_03

Milyen technikával, hogyan alkottad a karaktereket?

A karaktereket először a vázlatfüzetembe rajzoltam meg ceruzával. Ezeket befényképeztem és digitálisan rajzoltam meg rajzpaddal.

A szerzővel, Elekes Dórával együttműködve, vagy inkább a kiadóval egyeztettetek a karakterekről?

Nem volt egyeztetés a karakterekről. Egyedül azt beszéltük meg, hogy Balambér ne jelenjen meg, illetve a porcicán kellett egyszer változtatnom, mert a kiadónak az első karakterverzió nem nyerte el a tetszését. De az nem volt megszabva, hogy egy kicsit ebben vagy abban legyen más, rám volt bízva.

Ki a kedvenc karaktered a meséből?

A kedvenc karakterem Balambér. Én Őt elképzeltem valahogy, le is rajzoltam magamnak, de nem csak a kinézete miatt a kedvencem, hanem a személyisége miatt is. Vizuális megjelenítés szempontjából Madám Blúbírdet is szeretem, kicsit bohókás, kicsit groteszk.

treszner_interju_04

Hol láthatjuk legközelebb a rajzaidat?

Legközelebb még nem tudom mikor lesz alkalmam illusztrálni, de remélem minél előbb! Kisebb munkáim Pécsett egy designüzletbe ki vannak rakva, (mivel pécsi vagyok) illetve képeslapjaim is megtalálhatóak különböző turisztikai boltokban. Most éppen mesterképzés felvételire állítom össze a portfóliómat, de ha azzal végeztem úgyis kitalálok valamit, mert nem szeretek unatkozni.(mosoly)

Gyovai Katalin