Sündör és Niru továbbra is szívesen látogatnak el iskolákba, könyvtárakba Borbáth Péter és Zazil, a kelekótya feltaláló (Borbáth Gábor) segítségével. Nemrég a gödöllői Szent Imre Iskolában jártak, ahol 400 gyereknek tartottak felolvasást. Borbáth Péterrel azonban nem csak erről beszélgettünk, de azt is megtudtuk, milyen kalandokban lesz része a két jó barátnak, Sündörnek és Nirunak a már készülő folytatásban.

Mesélnél egy kicsit bővebben a Szent Imre Iskolában tartott, milyen volt 400 gyereknek felolvasni?

Hát jó sokan voltak, eleinte tartottunk attól, hogy tudunk lekötni egyszerre ennyi gyereket (ráadásul héttől tizennégy éves korosztály!) egy órán keresztül. Egy szimpla felolvasással valószínűleg ez nem is sikerült volna, ezért felpörgettük kissé az eseményeket. Meghívtuk Zazilt, a kissé ketyós feltalálót (Borbáth Gábor), hogy mutassa be néhány találmányát. Volt ott minden az álomvákuumtól a mágnesbogarakon keresztül egészen a villámcsapdáig. A felolvasáshoz pedig egy gyerek színjátszó-csapatot kértünk fel, akik vagy a Szent Imrébe járnak, vagy valaha oda jártak. Így nekem csak a mesélő szerepét kellett magamra vállalnom, a többi szereplőt pedig a hazai pálya előnyeit kihasználva kiválóan alakította Anna, Blanka, Lili, Ádi, Andris, Gyuri és Andris.

Idén folytatódnak Sündör és Niru kalandjai. Vázolnád nagy vonalakban, milyen izgalmak várhatóak a folytatásban?


Igen, ezen a felolvasáson kipróbáltunk néhány olyan részt, amit korábban nem hallhatott-olvashatott a közönség, és úgy tűnt, tetszett nekik. (Próbáltak volna meg mást mondani) A sztoriról: Sündör és Niru hazatérnek, kezdődhetnének a békés hétköznapok, Niru büszkén üldögél otthon, Sündör mereng a fényeken, Zazil újabb hasznos és kevésbé hasznos találmányokkal rukkol elő (pl. álommángorló, hangíróhenger, stb.), Bocskoján és Tivonul Buffogó keresik a barátkozás lehetőségeit. Ám egy nap apró zajcsírába csomagolva szomorú híreket kapnak Ushguliból: a zajkereskedőnek menekülnie kell a csodálatos városból, és csak Niruék tudnak rajta segíteni.

És lesznek benne új szereplők is, például Ankit, a kissé szerencsétlen zajkereskedő-segéd vagy Napla, akinek varázslatos tekintete megbabonázza Sündört. És Nirut is…

Mikor és hol találkozhatnak veled legközelebb az olvasók?

Február 23-án Szekszárdra megyünk felolvasni, aztán áprilisban Vámospércsre szerveződik egy találkozó.