2015-ben is számos olyan kötet került a hazai könyvesboltok polcaira, amelyek nem csupán textusokként, hanem könyvtestekként is gondolnak magukra. Kreatív elképzelések igényes megvalósításából nem volt tavaly sem hiány, jelen listára minőségi anyaghasználatukkal, ötletes tipográfiai, könyvészeti megoldásaikkal, izgalmas interpretációs játékokat előhívó illusztrációikkal kerültek fel könyvek a hazai kiadók itthon terített darabjaiból.

5. Borbáth Péter: Sündör és Niru Sündör nyomában (Csimota Kiadó)

Az idei listáról sem maradhatnak le azok a munkák, amelyek – bizton állíthatjuk – a leghálásabb olvasókat/hallgatókat igyekeznek elvarázsolni. Aligha vitatható, egy gyermekkönyvet csak kompromisszumok árán nevezhetünk sikeresnek akkor, ha az nem tud tárgyként megjelenni és akként is funkcionálni. Esetükben elemi követelményként lép elő a kalandozás izgalmával megajándékozó belbecs és a legapróbb részletéig megtervezett külcsín. Ezek összhangját megteremtő vállalkozás Borbáth Péter Sündör és Niru Sündör nyomában című könyve, amelyben két, habitusukban, karakterükben teljesen különböző, mégis elválaszthatatlan barát történetébe csöppenünk. Megtudhatjuk, hogy hogyan kell fényekre vadászni és zajokat gyűjteni, aminek átéléséhez Remsey Dávid kiváló, egészlapos háttér- és mellékgrafikái jelentősen hozzásegítenek.

B1-4 sundor_es_niru press.indd

4. Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek (Csimota Kiadó)

Ugyancsak a Csimota Kiadó gondozásában jelent meg Elekes Dóra A muter meg a dzsinnek című könyve. Ez a műhely évek óta ajándékozza meg kiemelkedő színvonalú kiadványaival olvasóit, s ezzel a munkával sem adott lentebb a megszokott, tőlük már-már elvárt szintből. Idén több, gyermekeknek szóló kötet is foglalkozott az anyával mint sebezhető, gyengélkedő, esendő figurával, ahogy ezt már Tóth Krisztinánál is láthattuk. Mi történik akkor, ha egy anyát elrabolnak a dzsinnek? És itt nem a gyermeki fantázia misztifikáló szűrője lép elő: nyelvjáték mögé rejtezik az alkoholizmus. Egy felkavaró és megrázó téma józan, de varázslatos és megrendítő színrevitele ez. Nagy Norbert könyvtervezői, illetve Kun Fruzsina illusztrátori munkája baljós, esetenként frusztráló érzetet kölcsönöz az amúgy is zaklatott, mégis szép történet(ek)nek.

amutermegadzsinnek_borito

A teljes lista: http://kulter.hu/2016/01/2015-kultkonyvtargyai-top10/