Niru halk szavú, bizonytalan, Sündör viszont folyton beszél és mindig tudja, mit akar. Sündör fényekre vadászik, Niru zajokat gyűjt. Egy nap azonban Sündör eltűnik és Niru elindul, hogy megkeresse a barátját.

B1-4 sundor_es_niru press.indd

Borbáth Péter regénye Remsey Dávid illusztrációival a Csimota kiadásában jelent meg 2015-ben.

Borbáth Péter meseregénye igazán különleges világba kalauzol, ahol hártyás szárnyú pendülések, napállatkák és mágnesbogarak élnek. No meg Sündör és Niru, a két barát, akik egy nap együtt lépnek át a Csillanó Fém Birodalmába, ahol megváltozik az életük. Sündör fényekre vadászik és nagy terve, hogy begyűjtse a napot. Niru közben rákap a zajok gyűjtésére.

Sündör napvadászata a végsőkig fajul, elszántsága már megszállottság, és eltűnik, így barátjának, Nirunak nem marad más választása, mint megkeresni őt. Útja során egészen különös segítőkre akad és meglepő felfedezéseket tesz.

És igen, Borbáth Péter meséjéről — ahogyan Remsey Dávid illusztrációiról — csak a különleges jelző (valamint szinonimái) halmozásával lehet mesélni. A lehetetlen logikus valósággá válik, a szokatlan természetesé és közben mindennek – még a fémes csillogásnak is – lelke van. A barátság éppen olyan törékeny, mint bármelyik másik képzelt vagy valós világban, a szeretet és a jóság pedig ugyanolyan makacs és kitartó, ahogyan ismerjük.

A mese ötletessége és hangulata rendkívüli. A „kulissza” varázslatos, az apró részletek kreatívak, szokatlanok, olvasás közben szinte érezni a fogaskerekek kattogását és az olaj szagát, miközben újra és újra megcsap minket a fontos dolgok törékenysége.

7 éves kortól ajánlott olvasmány.

Teljes cikk: http://www.moksha.hu/muvhaz/sundor-es-niru-sundor-nyomaban/