2022 KULT gyerek- és ifjúsági könyvei (TOP 10)

Akár téma, műfaj, korosztály vagy egyéb szempontok alapján keresünk, napjainkban már könnyűszerrel találhatunk az igényeinknek megfelelő könyvet a magyar gyerekkönyvpiacon. Azonban azokat a bizonyos tényleg jó könyveket nehéz megtalálni. E lista célja, hogy segítsen eligazodni a szülőknek, pedagógusoknak, nagyszülőknek, tesóknak vagy a már önállóan könyvet választó kis- és nagykamaszoknak a gyerek- és ifjúsági könyvek rengetegében.

Teljes értékű, minden fontos megjelenést lefedő listát tíz könyv említésére adott kerettel természetesen lehetetlen készíteni, így nekem is körvonalaznom kellett, mely szempontokat tartom érvényesnek, amikor az év legfontosabb gyerek- és ifjúsági irodalmi megjelenéseiről gondolkodom. A válogatás során törekedtem arra, hogy irodalmi minőségük mellett képileg és könyvtárgyként is igényes kiadványok kerüljenek a listára, és arra is, hogy életkorban, témában és műfajban egyaránt színes legyen az összeállítás. Fontos volt az is, hogy a felsorolt könyveket ne csak szakmailag tartsam jó alkotásnak, hanem olvasóként is el tudjanak érni – bízva abban, hogy a listát böngészők is szeretni fogják majd őket.

+1 Révész Emese – Grela AlexandraHol készül a művészet? Művészettörténeti böngésző (Csimota)

Révész Emese – Grela Alexandra: Hol készül a művészet?

Ugyan nem szépirodalmi alkotás, az idei megjelenések közül mégis lényegesnek tartom kiemelni a Hol készül a művészet? című, minden tekintetben nagy formátumú ismeretterjesztő kötetet, melynek szövegét Révész Emese, a gyerekkönyv-illusztráció egyik legfontosabb hazai szakértője írta, képi anyagát pedig a 2021-ben a HUBBY Év illusztrátora díjával jutalmazott Grela Alexandra készítette. A kötetben a szerző-illusztrátor műterméből indulva egy kíváncsiskodó kislány időutazását követhetjük nyomon, melynek során végigjárhatjuk a képzőművészet 25 kiemelkedő jelentőségű alkotójának műtermeit az ókortól Düreren, Hokuszai-on és Frida Kahlon keresztül egészen Niki de Sain Phalle és Banksy művészetéig.

A kislányt az illusztrátor kalauzolja a különböző történelmi korszakokon át,

a kötet szövege kettejük párbeszédéből áll (ez a párbeszédes forma eszünkbe juttathatja Martin Gayford és David Hockney A képek története gyerekeknek című, nagy sikerű könyvét is). A kötetben megjelenő, jól működő gyermeki nézőpontnak köszönhetően számtalan apró részletet, technikai megoldást és személyes történetet ismerhetünk meg, amelyek a gyerekek számára is izgalmasak lehetnek, és amelyeket egy hagyományos ismeretterjesztő kötetből aligha tudhatnánk meg – vagy ha mégis, biztosan nem ilyen szórakoztató formában. Szintén a játékos könyvélményt segítik Grela Alexandra kiváló műteremrajzai, amelyeken nemcsak a művészetszerető felnőtteknek rejtett el számos utalást (easter egget) a tárgyalt művésszel vagy korszakkal kapcsolatban, de három kakukktojást is, amelyeket a gyerekek is könnyűszerrel megtalálhatnak, miközben egyszerre ismerkedhetnek két kiváló művész, az illusztrátor és az adott műterem tulajdonosának képi világával.