Az ajándékozás mindig örömet okoz, karácsonykor viszont különösen sokat törjük a fejünket a legjobb megoldásokon. Íme egy sor különleges játék – nem csak gyerekeknek –, amelyekkel az igényes időtöltés mellett egyben belépőt is adunk a művészetek titokzatos világába. De csak óvatosan! Tolsztoj szerint semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az ember jelleme, mint a játékban.

A művészet gyermekek számára is megközelíthetővé tételének inspiráló formája a Csimota Kiadónak a japán Kamishibai műfaját felidéző papírszínháza, amelynek repertoárjában találhatunk műalkotások inspirálta meséket is. Ilyen Hokusainak A nagy hullám Kavanagánál című, világhírű metszetéből kiinduló, azonos című történet, vagy a francia szobrász, Francois Ponpon Musée d’Orsay-ben őrzött jegesmedve szobra, amely A medve és a Hold című mese főszereplőjeként kel életre. Az NKA támogatásával egy hazai alkotó, Berényi Róbert Alvó nő rókával című festménye is kapott feldolgozást. A diavetítőzés és pláne a rajzfilmek alternatívájaként okos választás egy ilyen készlet, amely a kicsik kora és érdeklődése szerint tetszőlegesen gyarapítható a több mint 70 elérhető (és egyre sokasodó számú) mesebetétből. A komolyabb felhasználóknak módszertani kézikönyvet is kínál a kiadó. A gyerekek átélhetik vele az egymásnak mesélés, előadás izgalmát, a gondosan válogatott műalkotás-adaptációknak és a kiemelkedő illusztrátoroknak hála, pedig képészlelésük és kompozíciós érzékük is észrevétlenül finomodik.

A cikk elkészültéhez a játékokat több társasjáték klub, szülők, gyerekek tesztelték, véleményezték. Külön köszönet illeti (nomen est omen) Spiller Katalint.