Barion Pixel

Csimota Gyerekkönyvkiadó – Új utakon járunk!

Hét remek gyerekkönyv, nem csak gyerekeknek – Válogatás a 23. Gyerekkönyvnapok újdonságaiból

Both Gabi – wmn.hu, 2024. 06. 14. (részlet)

A 95. Ünnepi Könyvhét tényleg a könyvek ünnepe, sokadszorra örülhetünk az újdonságoknak, és ezzel párhuzamosan a 23. Gyerekkönyvnapokat is most rendezik a Vörösmarty téren és a Duna-korzón. Both Gabi hét új gyerekkönyvet ajánl minden korosztály figyelmébe.

(…)

Tizenkét éven felüli gyerekeknek és a szüleiknek is

Solti Gyöngyi: Nem beszélünk róla

„Érdekes, hogy a szülők milyen művészien tudnak egyszerre halálosan aggódni a gyerekeikért és ugyanakkor egyáltalán nem törődni velük. […] A titkok megölik a boldogságot.”

Solti Gyöngyi hiteles és érvényes története egy kamasz lányról és a családjáról szól, akiknek az életét alaposan felforgatta a karantén. Karent, a főszereplőt azonban leginkább a ki nem mondott, eltitkolt dolgok bántják, és egy balesetből szerzett látható, de gyógyítható égési sérülés is nehezíti az életét. A szülők épp azzal ártanak neki, hogy megpróbálják titokban tartani, miért kellett Karen anyjának külföldre mennie dolgozni, vagy miért nem kaphat normális munkát a korábban felelős beosztásban dolgozó apja.

A kötetben végül – Karen kitartásának hála – minden titok kiderül, de nagyon jó volna, ha ez nemcsak a könyvekben történne meg, hanem a valóságban is: ez a szép kiadvány remélhetőleg sok családnak segít majd abban, hogy őszinték legyenek egymással.

Az ennek a korosztálynak szóló kötetekben többnyire nagyon kevés illusztráció szerepel, szerencsére ez ebben is kivétel. Takács Mari beszédes, grafitszerű rajzai gyönyörűen megtámogatják a történetet. (Illusztráció: Takács Mari, Csimota.)

A teljes cikket itt éritek el.