Nem tagadom, kedvelem a szerzőt – mint embert, mint színész-drámatanárt, bár nem vagyunk közeli barátok. Hozzám eljutó írásait és első könyvét (Nyári nyomozás) is örömmel és érdeklődéssel olvastam, s mondhatom, a Csak neked akartunk jót című másodikban sem csalódtam.

A cím, a téma egyértelműen az ifjúsági jellegre utal, noha Lipták Ildikó könyve – mondhatjuk – felnőttek számára is érvényes, élvezhető nyelven szól kamasz hőseiről. Nem akar mindenáron trendi lenni és Z-generációs szlengben beszélni, noha mondatain kétségtelenül átüt jelenünk tizenéveseinek szókincse. Mégis: letisztult és valódi gondolataival kilógna a bevásárlóközpontok könyvkínálatából – mert értékes kortárs irodalmi alkotás.

A szerző nagyon érti a kamaszok sérülékeny belső világát, amelyet ráadásul nem ritkán eltérő külső viselkedés takar. Lipták Ildikó minden egyszerűség dacára fajsúlyos, tisztán fogalmazott és könnyen érthető mondatai olykor súlyosan koppannak. A szokásos már nem kölyök, még nem felnőtt felszín alatt pontosan és érzékenyen mutatja meg a magányos és szorongásokkal teli emberpalántát, aki valódi élethelyzetekkel küzd meg. Az egyes szám első személyben megszólaló Lilla hétköznapi lány, története sem robban bombaként. Figyelemre méltó viszont rendkívül nyitott szemlélődése, s a vágy, hogy megtapasztalja és értelmezze világot és önmagát.

Lilla nem tartozik a társadalom anyagi biztonságban élő rétegéhez, inkább gondok, mintsem a jólét jellemzi mindennapjait. Édesanyja egyedül nevelte, nem állnak fényesen. A regényben van némi utalás hitel miatt elvesztett lakásra, szörnyű albérletre – de valójában nem tudjuk meg, mindez miért történt így. Még rokonaik sincsenek, szinte gyökértelenek. Ez is olyan helyzet, amit meglehetősen komplikált feldolgozni. A történet előzményeként Lilla anyja párra talál, így a csonka családba hirtelen becsöppen egy nevelőapa, sőt még egy nagynéni is.

Lillát az egyik legérzékenyebb életszakaszában éri mindez, hiszen éppen a történetünk végén lesz 14 éves. Most rakja össze és értelmezi az életét, annak szomorú és mulatságos momentumaival együtt, aminek egyik „fordulópontjává” válik a nevelőapától kapott kabát. Ez is hozzájárul tapasztalataihoz: felismeri, mennyire különbözik a felszín és a valóság, az értékes és talmi, ugyanakkor tudatára ébred saját erejének. Természetesen megjelenik az iskolai környezet: az alattomos vagy nagyon is látható kis játékok, a bántásoktól, vetélkedésektől a barátságig, a szerelem-csírákig.

Lipták Ildikó belülről formálja Lillát – a 14 éves lány eddigi életének ismereteit, fájdalmait mutatja fel, egyszerűen az ő szemével lát, agyával gondolkodik. Nagyon jól csinálja, szinte semmi távolságot nem érezni az egyes szám első személyű elbeszélő és a szerző között. Éppen ezért érezheti az olvasó is, hogy tökéletesen együtt halad Lilla észleléseivel, gondolataival. Felnőttként olvasva mintha újra friss élménnyé válna a kamaszkor. (Kíváncsi lennék, egy kamaszkorú olvasó hogyan éli meg? Gyanítom, a gondolkodóbbja magára ismerhet – a helyzetek igazságára mindenképp. Nyilván ők magát a történetszövést élvezik jobban.)

A kissé szikár, mégis hatásos, sőt, humorral teli írói stílushoz remekül illenek Jásdi Juli rajzai, fekete-fehér egyszerűségük egyedi, mértéktartó és friss.

Lipták Ildikó

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót
Jásdi Juli rajzaival
Csimota Kiadó, Budapest, 2020
130 oldal, teljes bolti ár 2990 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2093 Ft
ISBN 978 615 564 9554

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Lilla kap egy tavaszikabátot a nevelőapjától, ami nem várt események sorát indítja el.
A történések nemcsak neki tartanak tükröt, hanem egyszeriben azokat is más megvilágításba helyezik, akikkel a mindennapjait tölti.
De ha egyszer nem a ruha teszi az embert, hogyan lehetséges, hogy egy kabát egészen megváltoztatja az ember életét?