Tóth Krisztina gyerekeknek még nem írt verseket, ezek a költemények is „belső használatra” készültek, a szerző saját kisfiát és persze önmagát szórakoztatta az alkotásokkal. A tíz kicsi füzet főhőse a négy esztendős Marci, a versek egy része róla szól, a másik neki íródott, őt szólítja meg. A szerkesztést dicséri, hogy a könnyen kimondható, megjegyezhető, ritmikus, dallamos költemények párosával alkotnak egységet a könyvecskékben.

Az első csoport verseiben otthonosan, biztosan mozognak a gyerekek, ezek Marci életének hétköznapi játékait mutatják be / Marci öltözködik, szerel, Marci a fürdőszobában /, majd ezt minden esetben egy líraibb hangú mű követi, amely a kaland, a képzelet, az álom, a mese fátyolán próbál áttörni /Árnyjáték, Este lett, Altató, A londoni mackók/.

A füzetekben minden versszakot egy teljes oldalas illusztráció követ, több fiatal képző- és iparművész – Catherine Burki, Magyar Gergő, Pap Kata, Rutkai Bori, Simon Hilda, Szentesi Csaba – alkotásai. A meseversekhez sok előzetes vizuális anyagot rendeltek és a kiválasztásnál igen fontos szempont volt a „célközönség” véleménye. Óvodásokon és kisiskolásokon „tesztelte” a Csimota, hogy melyik képet találják izgalmasnak, ők mit látnának szívesen.

Ennek a korosztálynak roppant fontos, hogy képileg is megragadó legyen a mű, hiszen a gyerekek azt a könyvet veszik le a polcról, amelyik tetszik. Mindegyik illusztráció más-más technikával készült (az új látásmód kialakításának jegyében), kollázs, fotó, akvarell, különböző festési, grafikai megoldások ötvözésében gyönyörködhetünk. Ezeket az alkotásokat, Tóth Krisztina költő, nem is szívesen nevezi illusztrációnak, hiszen egyenrangúak a szöveggel, együtt alkotják a könyvet.

Rutkai Bori leleménye, a mackó útlevél A londoni mackókban már-már varázslatos:
Családi neve: Macika, Utóneve: Maci, Állampolgársága: medve, Születési helye: málnabokor, lakóhelye: BUNDAPEST. Békés Pál szavait idézve: „A Marciról szóló versek a magyar gyerekköltészet legjobb hagyományait követik, megformáltságukban Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes iskoláját idézik.”

A kakaó-délelőtt helyszíne a Vista Kávézó: Bp. VI. Paulay Ede utca 7-9. Időpontja: május 10-e szombat, délelőtt 11 óra.