Bájos kis történet arról, hogy az emberek olykor nem azt mondják, amit gondolnak, és hogyan kell elbánni, pontosabban bánni a csúfolódókkal.

Nóra egy nap azzal jön haza az oviból, hogy az egyik fiú kigúnyolta. Az anyukája megszeretgeti, majd előveszi a varázspálcát, amivel Nóra „belelát” az emberek fejébe és megtudja, mit gondolnak. Mit gondolnak valójában!

Nem, Orit Gidali könyve a Nóra, a gondolatolvasó (Eredeti címe: Noona the Mind Reader, Illusztrálta: Aya Gordon-Noy
Fordította: Szabó T. Anna, Csimota Kiadó) nem kölyök sci-fi, hanem egy okosan elmesélt történet arról, hogy nem mindig azt mondjuk, amit gondolunk; hogy a kirekesztés és a csúfolódás mögött nagyon nagy érzelmi viharok állnak és ilyen helyzetekben nem a düh, a bosszú és a visszavágás a jó válasz, hanem a megértés.

Nóra varázspálcája láthatóvá teszi az igazi dolgokat: nem az a gyerek a legerősebb és a legbátrabb, aki csúfolódik vagy goromban, hanem aki képes a másik félelmeit és gátlásait megérteni. Sőt, a csúfolódás nem is annak a hibáiról szól, aki a csúfolódás céltáblája, hanem a csúfolódó sebzett, félénk lelkéről. A Nóra, a gondolatolvasó toleranciára, megértésre nevel és ez nem csak az ovis civódásoknál fontos, hanem az élet minden területén.

A könyv jó apropó, hogy az ötéves gyerekkel – aki az ovis viszonyokba már kellően belebonyolódott -, beszélgessünk arról, hogy a csúfolódás fájdalmat okoz, akárcsak a kirekesztés, hogyan viselkedjen, ha őt csúfolják, és miért ne váljon a birkanyáj tagjává, akik sértegetnek és bántanak másokat. Persze, beszélni kell arról is, hogy miért van az, hogy az emberek nem mindig azt mondják, amit gondolnak és nem csak akkor, amikor tréfálnak, hanem akkor is, amikor leplezni próbálják az érzelmeiket. És miért próbálják leplezni, és miért fontos a megértés, a szeretet.

Nóra, a gondolatolvasó nem a szó szoros értelmében jó mese. Inkább jó könyv, jó felvetés, jó gondolatébresztő arra, hogy a gyerekekkel lelki dolgokról is beszélgetni kell és nem csak a mese nyelvén, hanem figyelmesen, megértéssel.

5 éves kortól ajánlott gyerekkönyv