Nem kérdés, hogy egy gyerekkel fontos okosan beszélgetni a válásról. Akkor is érdemes, ha a szülei együtt vannak, de ha elváltak, elkerülhetetlen. Adekvátabb kérdés tehát, hogy hogyan. PUSKÁS PANNI RECENZIÓJA.

Eef Rombaut könyve három részből tevődik össze. Az első a Szívkereső, amiben a könyv főszereplője, a Királylány rátalál jövendőbelijére. A második rész a Szívvesztő, ahol a Királylányt elhagyja a férje, a Bolond egy Csajszi nevű szereplőért, a harmadik, Szívnyerő című részben pedig az összetört szívű Királylány új férjet talál magának, az Óriást.

Végletekig egyszerűsíteni a válás tematikáját valószínűleg azért tűnt praktikusnak a szerzőnő számára, hogy még a gyerekek is megértsék. Sosem találtam szimpatikusnak ezt a hozzáállást, már csak azért sem, mert a gyerekek nemcsak nem hülyék, hanem sokkal mélyebben, differenciáltabban tudnak átérezni problémákat, mint a felnőttek, és sokszor – hatványozottan, ha ilyen téma kerül napirendre – a felületesség nagyobb hiba, mintha meg sem próbálnánk velük beszélni.

Márpedig a Szívszerelem roppant felületesen mesél a felnőttek lelkéről, ami ezek szerint borzasztóan sekélyes. Az első rész roppant ellenszenves Királylánya, aki arra is képtelen, hogy zenét tegyen az Ipodjára vagy rendeljen magának egy pizzát, azért szeret bele a Bolondba, mert pizzát rendel neki és zenét tesz az Ipodjára, de ezt még el lehet fogadni, a második részben történteket már kevésbé.

A Szívvesztővel kapcsolatban az volt a benyomásom, hogy egy haragvó, elhagyott feleség írta, aki önmagát tökéletesen felmentve kígyót-békát kiabál volt férjére. Van ez a tökéletes Királylány, aki példás családi életet él a Bolonddal és két közös gyermekükkel, Holvolttal és Holnemvolttal. Ám egyszer csak a semmiből megjelenik a Csajszi nevű szereplő. „A férjedért jöttem – mondja a Csajszi. – Hallottam, hogy okos, kedves és vicces pasi. Kell nekem.” Majd a következő tíz oldalon lebeszéli a Bolondot a Királylányról, hiszen ő sokkal szebb nála, sokkal vagányabb, nagyobb a palotája, több a ruhája és még dohányzik is. A hatalmas képeken a gonosz ábrázatú, kócos Csajszi Louis Vuitton ruhákkal pózol, szájából cigi lóg ki, miután a pasit lenyúlta, még egy gonosz e-mailt is küld a Királylánynak: „elloptam a Bolondodat”. Ez egészen biztosan helyreállítja egy gyerek szívében a békét, hiszen olyan, mintha csak ezt mondanánk neki: apád lelépett egy gonosz libával, és tönkretette az életünket. Nincs benne igazság, nincs benne törekvés a megértésre, részrehajlás van csak és ellenséggyártás.

Ahogy a Bolond is nagyon rossz színben tűnik fel, főleg akkor, amikor vágna egy hátraarcot és visszasomfordálna feleségéhez, de nem ám azért, mert rájött, hogy őt szereti, hanem azért, mert a Csajszi háza egy kicsit sem nagyobb a Királykisasszonyénál, nincs ezüst, nincs rengeteg ruha és mindennek cigiszaga van. A Királylány ezek után már nem fogadja vissza a Bolondot, aki így jobb híján kénytelen a Csajszival maradni. A királyi kastély közelébe költöznek egy kisebb kastélyba, ahova az udvari sárga dinó hátán ellátogat hetente Holvolt és Holnemvolt. Arról, hogy milyen lesz a viszonyuk apjukkal, hogy el tudják-e fogadni a Csajszit, többé nem szól a fáma, innentől fogva már csak az elhagyott anya törött szívével foglalkozunk, hiszen érdekel is minket tovább a romlott apa története, amit kapott, azt megérdemelte.

A harmadik rész, a Szívnyerő talán a legmegnyugtatóbb része a történetnek. Fontos is ennél a könyvnél nagyon, hogy ne részleteiben olvassuk el a gyerekeknek, hanem egyben az egészet, mert ha a második rész az aznapi esti mese, az elég hardcore, álmatlanul forgolódós éjszakát okozhat a kicsiknek. Különben a gyerekszereplők ebben az utolsó részben is csak bábként mozgatott mellékalakok, akik úgy viselkednek a kialakult helyzetekben, ahogy a könyv írója szerint illik nekik. Holvolt és Holnemvolt feltűnő mellőzése is erősíti az olvasóban azt, hogy ez nem egy gyerekkönyv, hanem egy elhagyott nő siralmai gyerekkönyvformában.

A Szívnyerő című rész arról szól, hogy az élet nem áll meg, és hogy boldog az ember nemcsak egyféleképpen lehet, nemcsak a standard családmodell keretei között. Itt a Királylány új férjet keres, és ami meglepő: a roppant önzetlen gyermekei javaslatára. A palota körül tömegek gyűlnek össze, kezükben szívük, és a Királylány mindegyiket kipróbálja – hiszen, ezt is tudjuk, nem mindig az első szembejövő az igazi. Férjet aztán mégsem így talál, hanem teljesen véletlenül, az erdőben sétálva találkozik össze a darabokra tört szívű Óriással. Szíve utolsó szilánkját az Óriás szívébe teszi, az Óriás pedig nekiadja szív alakú smaragdgyűrűjét, egybekelnek és boldogan élnek, amíg.

Talán a könyv kiadói is érezték, hogy a történet önmagában nagyon gyenge lábakon áll, ezért felkértek egy családterapeutát, Pollák Évát, írjon pszichológiai szakvéleményt a könyv végére. A pszichológusnő szövege viszont általános és semmitmondó, nem visz közelebb minket a történethez, és nem értelmezi ellentmondásait, nem tölti meg tartalommal felületesen megírt részeit.

Nem elhanyagolható a könyv vizuális megjelenítése, ami a szöveggel ellentétesen nemcsak szép, de humoros is, és helyenként dialógusba lép az írottakkal. Emma Thyssen illusztrációi, bár minimalisták (a fekete és fehér dominanciáját főképp a három alapszín töri meg a képeken, nincs háttér, a szereplőket többnyire frontálisan ábrázolja stb.), nagyon mozgalmasak és egy nem mindennapi világot teremtenek. Éppen a minimalizmusnak köszönhető, hogy a rajzokon minden apró részlet és gesztus jelentéssel telítődik.

A vizualitáson kívül viszont azt kell mondanom, hogy a Szívszerelem sajnos nem egy jó könyv a válásról, mert sokkal inkább tanítja haragudni olvasóit, mint elfogadni. Ha valaki mégis úgy döntene, hogy gyermeke kezébe adja, akkor fontos, hogy ne hagyja reflektálatlanul a könyv gyengeségeit és túlegyszerűsítettségét. A világ nem fekete és fehér, kár lenne ezt hazudnunk a gyerekeknek azért, mert azt gondoljuk, kicsik még ahhoz, hogy minden színt meglássanak benne.