sundor_es_niru_sundor_nyomaban_01

Néha az a tükör mutatja meg a legjobban a valóságot, ami egy cseppet torzít.

Sündör és Niru világában minden majdnem ugyanolyan, mint a miénkben, mégis, egy icipicit minden más. A két szomszéd frizbizik, de ezt egy bábavargánya kalapjával teszik. Átmásznak egy kerítésen, és a Csillanó Fém Birodalmában találják magukat. Hangokat gyűjtenek, fényre vadásznak, s közben, akármilyen fura birodalomban is élnek, kalandoznak, fedezik fel a valóságot és a benne élő teremtményeket, igazából a szeretet, a barátság, a hűség, a kitartás útját járják.

Ha Remsey Dávid — amúgy izgalmas, merész és csodálatos — képeit nem látnánk, talán eszünkbe sem jutna nem teljesen embernek elképzelni a főszereplőket. Nagy erőssége a könyvnek, a szerző és illusztrátor közös munkájának, hogy megmutatják: a kimondott, a leírt, az elmesélt, mennyi minden MÁST is jelenthet még. Egy ilyen „mást” ad hozzá a képi világ a szöveghez, ami aztán utólag nem magyaráz túl semmit, mert nem kell. A Borbáth Péter teremtette alternatív univerzumot azonban Remsey olyan érzékletesen, szemléletesen és pontosan ragadta meg, hogy az első pillanattól kezdve fel sem merül, hogy Sündör, Niru, a többi szereplő és a varázstáj, amiben élnek, máshogy is festhetne.

A történet végső soron egyszerű, de a felépítése és végkifejlete mégis lenyűgöző. Mondhatjuk, hogy kalandregény, hogy fejlődésregény, hogy útikönyv, s persze egy modern műmese, és mindegyik állításunk igaz rá. Sündör, a tudomány, a kutatás megszállottja egyre nagyobb babérokra tör, s önmagát is veszélybe sodorná lehetetlen vállalkozásával, hogy csapdába ejtse a Napot. Niru, a szelíd barát, aki napállatkákat nevel, és nem tör világraszóló eredményre, a féltő szeretet megtestesítője. A siker lázában élő Sündör után ered, s míg megtalálja, majd megmenti barátját önmagától is, számos más lénnyel ismerkedik meg, akik valamilyen útravalóval — nem feltétlenül tárgyiasulttal, inkább tanulsággal, tanítással — ajándékozzák meg. Niru, a szeretet és féltés hajtotta lény találkozásai sztereotíp figurákat jelenítenek meg a mi valóságunkból is. És a kis olvasó előtt – pontosan az enyhén torz fantáziavilágba történt helyezkedés miatt — erőteljesebben körvonalazódik ki jellemük, személyiségük. Hasonlóképpen a város és vidék ellentéte, a civilizáltnak mondott társadalmak ridegsége és az archaikus, primitívnek tartott csoportok életvitele közötti különbözőség. A szöveg finoman és mesterien mutatja meg e reflexiós lehetőségeket egy kisgyerek számára is.

Tasi Katalin

Teljes cikk: https://konyvmutatvanyosok.wordpress.com/2016/02/08/sundor-es-niru