Lauren Child Charlie és Lola Egy valami című könyve nem egészen új történet, egy ideje már készen állt a fiókban, a megfelelő pillanatra várva. Érdekelt, miért szeretett volna könyvet írni a számokról és a számolásról, a válaszát pedig lenyűgözőnek találtam. Lucy Coats interjúja Lauren Childdal.

Az írónő szerint a számok nyelve egy egységes, mindenki által ismert közös nyelv, amin mindenki tud kommunikálni. Ebből kiindulva ugyanolyan módon közelített a számok felé, mint az irodalomhoz és a nyelvhez. Szerinte az összes nyelv új a gyerekeknek, de gyorsan megtanulnak rajtuk kommunikálni. Ugyanilyen módon, kísérletezve közelítenek a számok nyelve felé, ráérezve a helyes út felé vezető módszerre, használva és megértve a különböző mechanizmusokat, de természetesen hibázva a tanulási folyamat során, pont ahogy Lola (a könyv egyik főszereplője, Charlie húga) is teszi a Charlie és Lola Egy valamiben, aki szerint ötven vagy hetventizennégy katicabogár mászik az úton.

Child addig nem volt különösebben oda a számokért, amíg fel nem fedezte, hogy a zenében és egyéb művészeti területeken is rendkívül fontos szerepet tölt be. Most minden erejével azon van, hogy a gyerekekkel is megoszthassa friss felfedezéseit. A Charlie és Lola Egy valamit nem szánta új tanítási módszernek, de mindenképp szerette volna megmutatni, hogy a számolás örömteli tevékenység is lehet.

Lauren_Child
Lauren Child a Charlie és Lola Egy valami szerzője

„A gyerekek szinte azonnal megtanulnak számolni, a minták felfedezése, és az azokkal való kísérletezés pedig a tanulási folyamat részei. Az időről is sokféleképpen lehet beszélni, nem kell belefájdulnia a gyerekek fejének. Szeretem, hogy elszámolhatunk akár csillióig (ha ez létező szám még egyáltalán) vagy a végtelenségig, vagy csak simán nem állunk meg tíznél.”

A könyvben előforduló, különböző kinézetű és méretű számokkal is szeretné megmutatni a számolásban rejlő örömöt, továbbá felkelteni a gyerekek figyelmét.

„Nagyon tetszik a könyv megjelenése, bármeddig el tudnám nézegetni ezt a könyvet — számok mindenben, mindenhol.”

Szerencsére David Mackintoshban, a könyvdesignerében megtalálta azt az embert, aki teljes mértékben megérti, hogy mi a célja. Childnak ugyanis van egy szabálya arra vonatkozóan, hogy egy oldalon maximum 80, vagy kevesebb szó lehet. A kéziratát sem mulasztja el ellenőrzésképpen hangosan felolvasni.

„A hangos olvasást kihagyni megbocsáthatatlan — nem jutsz sokra egy rosszul megírt mondattal. Tudnod kell, miért használsz egy szót, és nem szabad elnézőnek lenned magaddal szemben.

Van valami, ami nem tanulható — ez pedig a tehetség. Child mindegyik könyvében tetten érhető az olvashatóság elemi minősége. A gyerekek felnövekvő generációjának és szüleiknek ezt a kedves könyvet olvasva rengeteg mulatságban lesz részük. Bárcsak nekem is meglett volna a Charlie és Lola Egy valami gyerekkoromban. Akkor talán beleszerettem volna a számolásba, és nem buktam volna meg az összes matekvizsgámon.

Lucy Coats

A teljes interjú, a részleteket Gyovai Katalin fordította: http://www.publishingtalk.eu/interviews/lauren-child-charlie-lola-one-thing

A könyv Magyarországon a Csimota Kiadó gondozásában jelenik meg 2016. február végén.