Lusta kertész vagyok. Csak olyan zöldségeket termesztek a kertben, amik maguktól nőnek. Ilyen például a cukkini. Minden nyáron hatalmas mennyiség terem, és hiába ajándékozom el a javát, még mindig rengeteg marad, és hősiesen állja a sarat a spájzban. Ilyenkor mutatja meg ezer arcát a cukkini, ezek közül is az egyik kedvencünk a cukkinifasírt, ilyet sütött a királylány is A vasárnapi ebéd című mesében.

De leírok még párat a sok családi recept közül.

Cukkinifasírt receptje

Körülbelül hat-hét kis zsenge cukkinit durva reszelőn lereszelek szőröstül-bőröstül, megsózom, és legalább egy óráig állni hagyom, hogy kifolyjon a leve. (Ha már nagyobbak, érettebbek a termések, akkor lereszelés előtt természetesen el kell távolítani a magházát és meg kell hámozni.) Aztán alaposan kinyomkodom és átteszem egy másik tálba.
Egy nagy fej hagymát nagyon finomra vágok, két kis gerezd fokhagymát összezúzok és a cukkinihez adom. Felverek két tojást és a masszához keverem, ahogyan 200 gr lereszelt Feta (jellegű) sajtot is, valamint borsot és petrezselymet. Sózni nem kell. Annyi zsemlemorzsát szórok a tálba, amennyit a tojás felvesz, de összekeverve inkább lágyabb maradjon a massza. Kis gombócokat vagy lepénykéket formázok belőlük, zsemlemorzsába panírozom őket, és nagyon forró olajban kisütöm őket.

kocsonyakiralyfi_cukkinifasirt

Ezeknek a finom borzas kis fasírtoknak az egyetlen rossz tulajdonságuk, hogy porózus jellegüknél fogva rengeteg zsiradékot képesek felvenni. Sütés után, amennyire csak lehet, itassuk le róluk az olajat.

Joghurtos mártogatóssal kínálom, amit apróra vágott snidlinggel és mentával, kevés chilivel, sóval-borssal ízesítek.
Emellett bármilyen friss kevert salátával finom, de ajánlom figyelmetekbe a Nyers céklasaláta receptjét is, íme:
Négy fej célkát meghámozok, és csak úgy nyersen lereszelem. Ráöntök két deci joghurtot. Kőmozsárban megőrölök egy csipetnyi római köményt, egy gerezd fokhagymát összenyomok, és apróra metélek egy kis marék mentát. A fúszereket beleszórom a tálba, megsózom és az egészet összekeverem.
Aki nem szereti nyersen a céklát, megfőzheti, úgy is nagyon finom.

Cukkinikrémleves pirított zsályával és dióval

Pici vajon megpárolok egy kevés édes fehér hagymát és a hámozatlanul felkockázott nagyon zsenge cukkinit (kb. négy kis termést). Aztán felöntöm kevés vízzel, és sóval, szerecsendióval és két gerezd fokhagymával ízesítve puhára főzöm – ez nagyon hamar bekövetkezik. Ekkor hozzáöntök két deci főzőtejszínt, még egyet rottyintok rajta, és összeturmixolom. Közben száraz serpenyőben pár szem diót pirítok, aztán rusztikusra darabolom, és ezzel, valamint vajon ropogósra sütött zsályalevélkékkel tálalom.

kocsonyakiralyfi_spargas_cukkini_kremleves

(Ha éppen van itthon spárga, azt is teszek bele. Anélkül is nagyon finom, de mivel ez a kedvenc zöldségem, szezonban szinte mindennap csinálok belőle valamit.)

Cukkinikrém szendvicsekre

Egy nagyobb cukkinit és három normál méretű krumplit megtisztítás után hasábokra vágok és egy tűzálló tálba teszem őket. Egy fej rusztikusra aprított lilahagymát és egy kápiapaprikát szórok az edénybe, belerakok még két gerezd fokhagymát és egy ág rozmaring lecsipkedett levélkéit. Ha vegetáriánus vendégnek készítem, akkor vajat forgácsolok még minderre, és úgy tolom lefedve a sütőbe.

kocsonyakiralyfi_cukkinikrem

A nem vegetáriánus verzióba azonban vaj helyett egy kevés felkockázott, kimondottan húsos kolozsvári szalonnát, és pár karika kolbászt teszek, és ezzel együtt sütöm meg, ami nagyon finom füstös ízt adnak a krémnek. Amikor minden megsült és kihűlt, szűrőkanállal kiemelem a darabokat a — vajból vagy kolbászból kisült — zsiradékból, összeturmixolom és hűtőben pihentetem.

Nyers cukkinisaláta brokkolival

Lobogó sós vízbe dobok egy kis fej megtisztított brokkolit, és épp csak annyi ideig hagyom benne, hogy még roppanós maradjon az állaga. Leszűröm, és amíg hűl, elkészítem a mártást. Két kis pohár joghurtba egy gerezd fokhagymát nyomok, megsózom, borsozom.

kocsonyakiralyfi_brokkolis_cukkinisalata

Egy kicsi, nagyon zsenge cukkinit vékony hasábokra vágok, azaz „zsülienre”. (Vagy a családi szóhasználat szerint simán csak „gyulára”.) Póréhagymát karikázok bele, és jöhet bele a kihűlt brokkoli is.
Nagyon finom összhangot alkot együtt a zsenge cukkini ropogós, és a lágyabb brokkoli állagának kontrasztja.

Grillezett cukkinitekercsek

A zsenge cukkiniket vékony szeletekre vágom és grillen megsütöm őket. Amíg hűl, elkészítem a tölteléket. Lereszelem a Feta sajtot, némi tejfölt keverek hozzá, hogy krémes legyen, pici chilivel, fokhagymával és összevágott mentával ízesítem, majd megkenem vele a kihűlt szeleteket, és feltekerem. Általában ilyen egyszerűen szoktam készíteni, de ha akad még némi sonka is itthon, az sem árt neki.

kocsonyakiralyfi_cukinitekercsek

Szegedi Katalin