A tökfőzelék megosztó étel, mégpedig a kapor miatt. Ezt a fűszert valaki vagy utálja, vagy rajong érte. Köztes állapot nincs. Egy kedves barátom az utóbbiak táborát erősíti, a tökfőzelék a kedvenc étele. Szívesen főzne magának gyakran, de mivel Franciaországban él, ez nehézségekbe ütközik. Ott ugyanis nem, vagy csak ritkán kapható tök a boltokban, mert arrafelé állati takarmányként tekintenek erre a zöldségre. Pár éve, amikor egy betegség után lábadozott, tökfőzeléket kért az anyukájától.
Neki írtam A csodálatos tökfőzelék című mesét.

kocsonyakiralyfi_tokfozelek

Tökfőzelék recept

Régebben nem így főztem a tökfőzeléket, de amióta egyszer az jutott eszembe, hogy lecsós alapon kezdem, azóta kizárólag így készítem, mert nagyon finom.


Mindenekelőtt megtisztítom a három nagy tököt, kivájom a belsejét és lereszelem. Enyhén besózom és kevés ecetet csöpögtetek rá, ami nem csak a savanykás íz eléréséhez szükséges, hanem megakadályozza a tök szétmállását, így a rostok szép szálasak maradnak. Kis ideig így hagyom állni. Közben van időm elkészíteni a lecsós alapot három fej apróra vágott hagymából és két-két darab paradicsomból. Amikor megpárolódott, rádobom az addigra már levet eresztett, ámde kicsavart tököt, és a jókora marék felaprított kaprot, meghintem kevés pirospaprikával, csak hogy enyhén rozé színű legyen majd a végeredmény, és megpárolom a tököt. Legyen puha, de nem főzöm szottyosra, maradjon meg a zöldség jellege, csak amolyan „Tök al dente”.

Két nagy pohár 12%-os tejfölhöz egy púpozott evőkanál finomlisztet keverek, valamint a főzelék forró levét és fél fej áttört fokhagymát, csomómentesen elkeverem, és behabarom az ételt. Ha valakinek úgy tetszik, ekkor lehet még korrigálni az ízeket sóval, citrommal, és ha szükséges, csipetnyi cukorral, majd friss kaporral meghinteni a tetejét.

Szegedi Katalin