Szegedi Katalin méltán népszerű Lenkájával egy kiállítás képein keresztül is találkozhatnak az érdeklődők az Újlipótvárosi Klub-Galériában (1136, Budapest, Tátra u. 20/b).
 
A kiállítást 2011. január 21-én (péntek) este 6 órakor Edinger Katalin nyitja meg.
 
A részletekről az alkotót kérdeztük.
 
 
Fotó: Várkonyi Péter
 

A Lenkával kapcsolatban mikor merült fel az ötlet, hogy ily módon is megmutasd a közönségnek?
 
Azt hiszem akkor, amikor a könyvet a kezembe vettem. Nagyon kellemes ennek a sorozatnak a formátuma, barátságos, szeretnivaló méret, főleg, ha azt nézzük, hogy kicsi gyerekkezekbe készült. Az eredeti képek mérete viszont kimondottan nagy, ráadásul a technikája miatt (papírtépés, kollázs) nagyon érdekes a maga fizikai valójában látni, hogy milyen anyagokból áll össze egy-egy kép.

Miért esett a választásod az Újlipótvárosi Klub-Galériára?
 
Véletlenül alakult így. Úgy kezdődött, hogy kaptam egy levelet Roboz Beátától, aki kiállításokat szervezett egy étterembe, és meghívott, hogy állítsak ki náluk. Éppen kapóra jött ez a meghívás, mert pont akkor jelent meg a könyv. Közben azonban munkahelyet váltott, az új munkahelye az Újlipótvárosi Klub-Galéria lett, ahová aztán áthozta az összes, az étterembe szervezett kiállítást. Én örülök ennek, mert nagyon szép, impozáns a galéria kiállítóterme.
 
Szerinted azoknak, akik már olvasták a Lenkát, miért érdemes ellátogatni a kiállításra?
 
Ahogyan az első kérdésre adott válaszban írtam, elsősorban a kézzelfogható tárgyak érdekessége miatt (ezt persze nem szó szerint értem, senki ne álljon neki kapirgálni a képeket, mert a teremőr néni rácsap a kezére!). De egy könyv és egy kiállítás egészen más dolog, és egészen más élmény. Olvasáskor a könyv nézegetése intim műfaj, míg egy tág térben bemutatott tárlat egyfajta kitárulkozás. A könyvben a képek illusztrációk, míg a galéria falán képzőművészeti alkotások. Ez minden kiállításon bemutatott könyvillusztrációra igaz, nem csak a Lenkára.
 
Úgy tudom, a korábbi illusztrációidat meg is lehet vásárolni, ezúttal is lesz erre lehetőség, vagy vannak olyan képek, amelyektől nehéz megválnod?
 
Igen, olykor megpróbálom eladni a képeimet, persze nincs túl nagy tolongás… Ezúttal is lesz erre lehetőség – természetesen a kiállítás zárása után. Vannak azonban olyan képeim, amelyektől nem tudok megválni. A Lenka sorozatban is van jó pár olyan kép, amihez ragaszkodom.