Újabb mesés bejegyzéssel érkeztem a héten, ma egy igazán érdekes kiadványt hoztam. A Csimota Kiadóról eddig is tudtuk, hogy nem fél olyan könyveket kiadni, melyek tabukat döntögetnek. A Szívszerelem is egy ilyen, mert bár a borító és a cím azt sugallja, hogy valami szerelmes-cukormázas történetet kapsz, azért ez nem teljesen igaz. A téma a válás, még ha ez látszatra nem is jön át. A statisztikák azt mutatják, hogy Magyarországon közel minden második házasság felbomlik. Ha ezt még jobban lebontjuk, akkor az derül ki, hogy körülbelül minden második gyermeket elvált szülők nevelnek. Félelmetes, nem? Néha van remény, hogy a férfi és a nő újra megtalálja a közös hangot, de akadnak helyzetek, amikor már annyira elharapódzik az együttélés, hogy a válás már inkább megváltás mindenki számára. Fontos, hogy ilyen esetekben ne legyen bűntudat a szülőkben, hiszen egy rosszul működő kapcsolat, ahol a veszekedések és a fagyos hangulat mindennapossá válik, nagyobb kárt okozhat. A gyermek személyiségére is kihat a feszült légkör és óhatatlanul magában keresi a hibákat. Válás során a gyerekek élete sokszor gyökerestől megváltozik. Nem csak a szülőket látják kevesebbet, de előfordulhat, hogy másik városba/lakásba költöznek, más oviba, iskolába kell járniuk. Ilyenkor a gyermek viselkedése megváltozik és kulcsfontosságú, hogy minél többet beszéljünk velük az adott helyzetről. Természetesen őszintén, nyíltan, okosan! Eef Rombaut és Emma Thyssen közös munkájából született a Szívszerelem, mely az ovis korosztályt célozza meg. De most nézzük is ezt a Kereső – Vesztő – Nyerő címmel rendelkező könyvet, mely szerelemről, válásról és újrakezdésről szól.

Hart_03

A történet 3 részre tagolódik: Szívkereső, Szívvesztő és Szívnyerő.
A Szívkeresőben rögtön megismerkedhetsz Királylánnyal. Nem, dehogyis, egyáltalán nincs szó tündérmeséről! Még véletlenül sem fogsz találkozni csillogó tiarával, hétfejű sárkánnyal, vagy suhogó varázspálcákkal, ellenben szerepel a könyvben egy Nagy Sárga Dinó, aki megeszi a kérőket. Végül minden jó, ha a vége jó és a lányra rátalál az igaz szerelem, jövendőbelije a Bolond lesz. A Szívvesztő ott kezdődik, ahol a mesék általában véget érnek. Királylány és Bolond boldogan élnek, van két szép gyerekük, Holvolt és Holnemvolt. Hatalmas a harmónia, míg színre nem lép Csajszi, aki ennyit mond: „A férjedért jöttem. Hallottam, hogy okos, kedves és vicces pasi. Kell nekem!” Sikerül elcsavarnia Bolond fejét és Királylány egyedül marad a gyerekekkel. A Szívnyerőben a Királylány összetört szívéé a főszerep, a legvégén találkozik Óriással, aki végül a férje lesz.

Leegyszerűsítve ennyi a történet, mely szerintem itt-ott kicsit sántít. Az első fejezetben Királylány nekem egy picit ellenszenves. Zenét hallgat az ipodján és fura, hogy Bolond végül úgy nyeri el a szívét, hogy pizzát rendel neki, feltekeri a bojlert, hogy legyen meleg víz a fürdéshez és jó dalokat választ. A második fejezetre is kicsit haragszom. Itt ugyan Csajszié a főszerep és Bolond botlásáról van szó, azért a gyerekeknek úgy jöhet le a történet, hogy mindig az apa lép félre. Apa odébbáll egy gonosz boszorkánnyal, aki cigizik, 1000 ruhája van, rengeteg viccet tud és menő ruhákat hord. (Igen, ez a könyvben is hasonlóképen jelenik meg!) Azt is sajnálom, hogy amikor ráeszmél Bolond, hogy mekkora butaságot csinált és visszajönne, Királylány nem ad lehetőséget beszélgetésre. Elzárkózik mindentől. A harmadik rész már jobban tetszik, azért azt nehezményezem, hogy Bolond ebben egyáltalán nem szerepel. Olyan, mintha semmilyen viszonya sem lenne a gyerekekkel és miután összetörte Királylány szívét, végleg lelécelt. Ezért nem tudom eldönteni, hogy a gyerekeket haragudni tanítja-e, vagy elfogadni.

Érdekes, hogy amikor először lapoztam át a történetet, nem igazán fogott meg. Majd másodszor, harmadszor olvasva már jobban átjött a lényeg. Az illusztráció végtelenül egyszerű, akár egy ovis is képes ilyen művészi rajzokat papírra vetni, ugyanakkor mégis kifejezőek és talán épp ez az, ami oldja a történetet. Ezzel sikerült belecsempészni egy kis humort és vidámságot, melynek előfutára a Nagy Sárga Dinó. Ó, a szereplők mellett megjelenő hangutánzó szavakat nagyon szerettem!

Hart_07

A design valóban látványos és a könyv mérete sem szokványos. Tényleg nem mindennapi ez a gyerekkönyv, de azt gondolom, a rajzok könnyen emészthetővé teszik ezt az amúgy komor történetet. Így talán befogadhatóbb és a gyerekek is könnyebben felteszik a bennük megfogalmazódó kérdéseket. Kíváncsi lennék, hogyan működik élesben. Esetleg valaki már bevetette?

Lehet, hogy nem áll biztos lábakon ez a mai, modern „mese”, de egy kis kárpótlást kapsz még a könyv legvégén, ugyanis a kiadó, Pollák Éva szakpszichológus, pár- és családterapeuta, 4 oldalas szakvéleményével bővítette. Hasznos tanácsokkal szolgál abban, hogyan bánjunk váláskor a különböző életkorú gyermekekkel és egy kis útmutatót ad, hogyan segíthetünk gyerekünknek ebben az időszakban.

Szabó T. Anna fordította magyar nyelvre, és azt gondolom, sikerült nagyszerűen visszaadnia ezt a pörgő ritmusú, ugyanakkor egyszerű és gyermeki történetet. Egyik-másik névmagyarítás kifejezetten vicces lett.

A saját példányom köszönöm a Csimota Könyvkiadónak. Oldalukra kattintva nem csak megrendelheted a kiadványaikat, de bele is lapozhatsz mindegyikbe. KATT, ha kíváncsi lettél a Szívszerelemre!
És külön köszönöm Tsík Sanyának, hogy mint egy biciklis Jason Statham, szállítja nekem a jobbnál jobb könyveket. Valamint hálával tartozom még Gyovai Katinak, hogy töretlen lelkesedéssel bombáz e-mailekkel, ha esetleg kérdések merülnének fel bennem.

Kedvenc idézet:

„— AZ A HELYZET — MONDJA ÓRIÁS —, HOGY ÖSSZETÖRTÉK A SZÍVEMET. ITT A CSENDBEN TALÁN MEG TUDOM RAGASZTANI.
KIRÁLYKISASSZONY MEGLÁT AZ ASZTALON EGY HATALMAS ÜVEG RAGASZTÓT. ÓRIÁS SZÍVE MAJDNEM KÉSZEN VAN MÁR. HIHETETLENÜL NAGY.
— DE MÉG MINDIG HIÁNYZIK BELŐLE EGY DARAB – MONDJA ÓRIÁS SZOMORÚAN.
— SEHOL SEM TALÁLOM.
— NA ÉS TE? – KÉRDEZI AZ ÓRIÁS. — TE MIT KERESEL OTT, AHOL A MADÁR SE JÁR?
KIRÁLYKISASSZONY FELSÓHAJT.
— EGY HOZZÁM ILLŐ SZÍVET KERESEK.
KIRÁLYKISASSZONY MEGKERESI, HOL VAN A SZÍVE. MOST CSAK SÖTÉT ÜRESSÉG VAN A HELYÉN. ÉS A KÖZEPÉN EGY ICIKE-PICIKE SZÍVDARABKA. AZT KIVESZI, ÉS ODAILLESZTI ÓRIÁS SZÍVÉHEZ. ÓRIÁS MEGLEPVE NÉZI A SZÍVÉT. KIRÁLYKISASSZONY NEKI ADTA A SAJÁT SZÍVE UTOLSÓ DARABJÁT! HISZEN EZT KERESTE MÁR RÉGÓTA!”

churos_03

Teljes cikk, benne a Szív alakú churros, narancsos csoki szósz receptjével: http://konyvparfe.blog.hu/2016/01/28/eef_rombaut_emma_thyssen_szivszerelem