„Élvezetes, kedves mese, amelyben a helyét kereső hercegnő Keletet és Nyugatot is kicsit bebarangolja, és így közelebb hozza hozzánk az előbbi számunkra kevéssé ismert világát. A főszereplő útitársa-segítője is különleges, a mi meséink hasonló fenevadjai után kellemes meglepetés jóságos sárkányt látni. A keleti jellegű és roppant találó hasonlatok sorjázása és az igényes illusztrációk szép hátteret festenek ennek a kissé szomorkás hangulatú történetnek.”
Fruzsi, 29

„A mese remek képekkel festi le a történet szereplőit, a Fehér Hercegnőt, az őt segítő sárkányt, valamint azokat a szereplőket, akikkel útjuk során összehozza az írónő fantáziája. A Fehér Hercegnő egy távoli birodalom, már-már egzotikus tájain játszódik, viszont a szereplők egytől egyig emberi személyiségvonásokkal vannak felruházva, így könnyen elmosódik a mese és a való világ közötti határ. A történet ugyan számos klasszikusnak nevezhető mesebeli fordulatot felvonultat, azok tökéletesen belesimulnak a mese hangulatába. A történet szereplői, és mondanivalója kéz a kézben együtt járnak, egymással szinte versenyezve haladnak a meglepő végkifejlet felé. Egzotikus, de egyben realisztikus és elgondolkodtató mesével találkozhat az olvasó a Fehér hercegnőt olvasva.”
Tamás, 26

„A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány egy szívmelengető mese a másságról és az útkeresésről. A bőrszínben megnyilvánuló különbözőségek kihangsúlyozása és az ebből fakadó konfliktusok az emberi történelemmel egyidősek, akárcsak a kínai kultúra. A mese éppen ezért szerencsésen jeleníti meg az ez ellen irányuló küzdelmet és azokat a kulturális szimbólumokat, hagyományos szereplőket, akik ebben segíthetnek. A sárkányt azon túl, hogy hagyományosan a kínai császárral azonosítják, egyben istenként is tisztelik, és pozitív tulajdonságokkal ruházzák fel. A másság leküzdése egy transzcendens karakterrel katartikus élményt hordoz magában. Nagyon tetszett ez a szimbólumokkal átszőtt mese, csak ajánlani tudom mindenkinek.”
Melinda, 27

„Tetszik a címe, az abban szereplő színek már eleve kellemes érzést keltenek az olvasóban. Megismerteti a mese olvasóját, hallgatóját, a gyereket egy másik kultúrával, más emberrel, azzal a ténnyel, hogy mi emberek sokfélék vagyunk. Megtudhatja azt a gyerek, hogy ez a sokféle ember bizony elég nehezen fogadja el egymást, sőt, ha még egyformák vagyunk is külsőre, belülről nagyon különbözhetünk. Tetszik a mese színvilága, a hasonlatok gyönyörűek, nagyon szépen visszaadják az érzéseket, érzelmeket. Összességében nagyon tetszett a színekkel és az érzelmi viszonyulással való játék, a gazdag szókincs, a hasonlatok és a tartalom az emberek sokféleségéről, egymáshoz való viszonyukról. A megoldás meseszerű, de hát mi más dolga lenne is egy mesének? Élveztem az olvasást.”
Edit, 63

„A szépen illusztrált mesének komoly társadalmi üzenete van. A gyerekek lelkébe játékos formában ülteti el a tolerancia gyökereit.”
Judit, 28

a_feher_hercegno_borito_finy_petra

A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány

 
 
 
 
Írta: Finy Petra
Illusztrálta: Takács Mari
Szerkesztette: Csányi Dóra
24 oldal, cérnafűzött, keménytábla
ISBN: 978-963-9768-12-3
Megjelent: 2009 nyár
Fogyasztói ár: 2200 Ft
 
Megrendelem
 
 
 
A különleges szépséggel megáldott Bái hercegnő nem találja párját. De vajon miért? Lenyűgöző nyelvezettel, burjánzó keleti motívumokkal teletűzdelt hasonlatokkal és szimbólumokkal bíró mese. Egyedülálló módon beszél a másságról, a kirekesztettségről, az elfogadásról és arról a tényről, hogy a Világegyetem egységében mindennek és mindenkinek helye és feladata van, függetlenül attól, mennyire felel meg a többség által támasztott elvárásoknak.
 
6 éves kortól