Lehet, sőt szinte biztos, hogy a spenót nem szokott a legnépszerűbb ételek közé tartozni, de valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy Tárkony  spenótját még csak Oregán, Csücsök és Kopasz próbálták ki, de sajnos még nem vált ismertté szélesebb körben. Pedig Tárkony elmondása szerint is sokkal jobb, mint Oregáné, mert az pfuj! A nemköltő költő instrukcióit követve egy egészen újfajta spenótot kaphattok! Olvassatok, tanuljatok, és főzzetek! 🙂

tarkonyspenot

„Tárkony, a nemköltő költő föllökte a piros pöttyös bögrét. A kakaó mind az ölébe ömlött, a bögre
vadul pörgött a zsíros asztalon, míg nagyot döccenve le nem pottyant a konyhakőre.
A porcelán ezer darabra robbant. Tárkony elsírta magát. A pöttyös bögre volt a kedvence, mert ez volt az utolsó bögréje. És az volt az utolsó pohara és tányérja is, mert már minden pohara, tányérja és bögréje eltörött. A csíkos, a csempe, a csorba, a kockás, a füles, a virágos és a virágtalan is.
Napok óta a pöttyös bögréből itta a kakaót, a kávét meg a szörpöt, ette a spenótot, a pacalt meg a tejbegrízt. Jaj, mostantól a tenyeréből kell szürcsölnie a forró kakaót!”

Lássuk az összetevőket!

1. 2 ujjnyi disznózsír (a bödön aljáról)
2. 1 zacskó fagyasztott spenót
3. 1 db szikkadt zsömle
4. löttyintésnyi tej (csak egy lötty)
5. só, bors, érzésre (3 és fél csipet)
6. fokhagyma, sok, inkább nagyon sok (még több)
7. friss tárkony (rengeteg)

Így kell csinálni:

Kell egy pénteki zsömle. Szétcincálom, jól beletunkolom a tejbe. Bekapcsolom a gázt és fölhevítem a disznó zsírját a vörös zománcos lábosban. A fagyasztott spenótot rádobom a forró zsírra (nem zacskóstul!). Ha fölolvadt a spenót, ráteszem a még több fokhagymát, meg a cincált zsömlét. Belelöttyintem az egy lötty tejet. (Az apróra vágott tárkonyt ne felejtsd el!!!) Bugyogjon, amíg jó trutymós nem lesz, mint Oregán agya. Sózni, borsozni!!! (Só a sótartóban, bors a boltban!) A pöttyös bögrében tálalom bundás kenyérrel vagy tükörtojással (Azt csinálja meg Csücsök). De nagyon jó magában is, csak ha van hozzá sok sonka!

 

Jó étvágyat! 🙂