Az utóbbi hetekben láthattatok tőlünk Papírszínház-mese– és babalapozó ajánlót is. A közelgő ünnepek alkalmából egy újabb 5+1-es ajánlóval készültünk, ahol megtalálhatjátok legszebb meséinket, olyan szerzők tollából, mint Szegedi Katalin vagy Lanczkor Gábor. Összeállításunkban megtalálhatjátok a legszuperebb meséket kicsiknek és nagyoknak, egyaránt!

1. Gúfó a fák ünnepén

„A fák csak zúgtak. A bükk a szélbe tartotta egyik vaskos ágcsonkját. Az ág repedt vége ollóként nyílt szét. Két szára közé húrként feszültek ki az eleven rostok.
A lant életre kelt.
– Tört kövek, izzatok újra! – hangzott föl, ahogy a szél a húrokba kapott.
Narancsszínű fénnyel gyulladtak ki a szanaszét heverő bazaltkövek. Előbb hajnali derengés, majd tompa világosság töltötte be a ligetet. A fákon túl azonban teljes maradt a sötétség.”

gufo_a_fak_unnepen_02
A bagolyfióka kalandjait elbeszélő mese  első részében Gúfó a gombák titkos teliholdat ünneplő mulatságán találja magát. A sorozat második része azonban újabb izgalmas kalandokat és nem várt fordulatokat tartogat az olvasók számára. A bagolyfióka épp békésen alszik a Bükkfa odújában, mikor az hirtelen elindul vele egy titkos ünnepségre. A fák ünnepén azonban nem lehet jelen melegvérű lény…

Lanczkor Gáborral és Takács Marival készített interjúinkból a mese keletkezésével kapcsolatos kulisszatitkokat tudhattok meg!

2. Kocsonyakirályfi

“Élt egyszer egy öreg király meg a lánya az Óperenciás Tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr. Így kezdődik minden mese. Igen ám, de ritkán folytatódik úgy, hogy ez a kurta farok bizony belefőtt a kocsonyába. Pedig így történt. Majd ezt is elmondom a legvégén, de előbb a szakácskönyvről mesélek.”

kocsonyakiralyfi_atlagosno

Szegedi Katalin meséje rögtön az elején szakít a hagyományokkal, így már az sem meglepő, hogy a mesében szereplő királylány karaktere is eltér a megszokottól, ugyanis imád enni és főzni. Édesapja leghőbb vágya, hogy végre férjhez menjen, a lánynak azonban esze ágában sincs. Arról, hogy miként született meg a Kocsonyakirályfi ötlete, egy korábbi interjúban beszélgettünk Szegedi Katival.

“Egyszer, amikor elbambulva kavargattam a levest, azon kaptam magam, hogy ételekről szóló mesék keringenek a fejemben. Gyorsan odakészítettem a fakanalak mellé egy jegyzetfüzetet, és onnantól fogva leírtam, ha eszembe jutott valami.”

A mesében előforduló ételekhez a blogunkon recepteket is találtok, így elkészíthetitek A csodálatos tökfőzeléket, A vasárnapi ebédben szereplő, maradékokból előállítható kencéket, vagy az isteni, pecsenyehúsos szendvicset is, amit a királylány apja és a királylány visznek magukkal az erdőben tett sétájukra a Királyfi fehér lovon című mesében!

3. Egyszervolt…Meseantológia

„ A rendelőben sokan voltak, Mimi csak bámult.
– Mama, itt mindenki szemüveges. Miért? – kérdezte suttogva.
– Ők is rosszul látnak, mint állítólag te.
– Én nem akarok szemüveget!
– Látni akarsz?
– Igen. 
– Akkor szemüveget is akarsz!
– De szemüveges királylányok nincsenek!
– Szerintem vannak – zárta le a vitát mama.

Mimi nem szólt többet, csöndben bámulta a várakozókat. Elég homályosan látott, ám amikor hunyorított a szemével, minden fényesnek és csillogónak tűnt. Ragyogtak körülötte a szemüvegek, és ő tényleg igazi királylánynak érezte magát. „

aszemuvegeskiralylany

/részlet: Both Gabi: A szemüveges királylány c. meséjéből/

Tudtátok, hogy Kollár Árpád a Völgy, írta Tárkony című regénye, illetve Borbáth Péter Sündör és Niruja, sőt Elekes Dóra Dettikéje is az Egyszervolt…Meseantológiában megjelent meséből nőtte ki magát egész kötetté? Az Egyszervolt…Meseantológia 12 klasszikus és kortárs mesét tartalmaz. A legismertebb Grimm és Andersen mesék mellett a már említett magyar szerzőkön túl Dragomán György, Both Gabi, Baraczka Gergely, Csepregi János, Dávid Ádám, Lázár Ervin, Márton László, Máté Angi és Vig Balázs meséit is olvashatjátok. A különböző történetek Paulovkin Boglárka illusztrációin keresztül elevenednek meg.

4. Fenyőlegenda

„Az egyik ilyen télen történt, hogy egy kismadárnak eltörött a szárnya, ezért nem tudott elröpülni melegebb tájak felé. Már nagyon vacogott a hidegben.”

fenyolegenda
Thierry Chapeau megható meséjét Finy Petra fordításában olvashatjuk. A történet egy szegény kis madárról szól, aki a dermesztő téli hideg elől menekülve, sebesülten keres menedéket., de mindhiába. A fák sorra utasítják el kérését. Mikor a helyzet reménytelenné válik, a fenyő a kismadár segítségére siet.

A mese most decemberi akciónk keretében akciósan megrendelhető!

5. Ottó a hóban

„- Hű, apa! Itt szeretnék maradni örökre!
– Ottó, légy szíves segíts bevinni a bőröndöket!”

otto_u%cc%88nnepel-a-falu
Ottó és papája síelni indulnak, kövesd őket útjukon, forgasd a könyvet és fedezd fel a részleteket és látnivalókat! Tom Schamp böngészője egy elképesztően vicces és részletgazdag világba vezet el minket.

A könyvet ebben a hónapban akciósan is megveheted!

6. Álomcirkusz

“Ostorcsattogás és kiabálás zaja törte meg a cirkusz porondján a próba megszokott hangjait. Nagy volt a sürgés-forgás, mindenkiszorgalmasan gyakorolta a számát.
De nem akármilyen cirkusz volt ám ez!
Az összes artista nyúl volt. A zsonglőr,
a légtornász, a kötéltáncos, az erőművész,
de még a kígyóbűvölő is, aki a locsolócsővel gyakorolt.”

alomcirkusz
Szegedi Katalin meséje Pankáról, egy kötéltáncos nyusziról szól, aki bár imádja munkáját, a cirkusz meglehetősen szigorú igazgatója,  Don Alvaró rettegésben tartja az egész társulatot. Ekkor ismerkedik meg Péterrel, a zenebohóccal, akivel azonnal egymásba szeretnek. Ketten nekilátnak közös tervük szövögetésének, az Álomcirkusznak…