5. Tökéletlen történelem

Majoros Nóra: Ramszesz 80 gyereke (Csimota)

„Én vagyok a nap fia! Parancsolom, hogy kapjátok be a csalit!

A túletetett halakat azonban nem izgatta a kukac. Alig-alig mozdulva élvezték a napsütést.

– Csak tudnám, a halak miért nem engedelmeskednek – dühöngött Ramszesz.”

A rendkívül sokoldalú Majoros Nórával tavaly beszélgettem egy jót. Ebből is kiderül, hogy számára a játék az egyik legmeghatározóbb eleme a létezésnek, és ezt legújabb, hipervicces meséje is tükrözi. A kötet azonban nem csupán öncélú humorizálás, hanem akár az apák számára is követendő példa lehet arra, hogyan érdemes mesélni, foglalkozni a gyerekekkel akkor, ha anya épp nincs a közelben. Emellett érvényes történelmi ismereteket is közvetít az egyiptomi világról, de szó sincs arról, hogy erőltetné a témát. Teljesen organikusan épülnek a mesébe a tények. A nyolcvan gyerek apja, II. Ramszesz meglehetősen öntörvényű, és semmi más nem érdekli, csak a lustálkodás meg a horgászás. Amikor azonban rászakad mind a nyolcvan gyerekének felügyelete, kreatív megoldásokat talál a foglalkoztatásukra, valamint az is kiderül a könyvből, hogy a gyerekek egyáltalán nem akarnak rosszalkodni, csupán unatkoznak, ám ha kedvükre való tevékenységbe foghatnak, valósággal megtáltosodnak.

A betűméret lehetővé teszi, hogy az egyik első önálló olvasmányukként kacagják végig a gyerekek a rövidke mesét, igazán meghozza az olvasási kedvet, én még szívesen kalandoztam volna Ramszesz csodálatos nevű gyerekeivel.

Mészely Ilka karakteres, színes és szintén humoros rajzai is segítik a gyerekeket abban, hogy igazi örömélmény legyen ez a könyv minden gyerek és felnőtt számára.

KORTÓL FÜGGETLEN