Nem vitás, rengeteg nagyszerű ifjúsági regényt adott a világ már nekünk: többek között Stevenson Kincses szigetét, Fekete István regényeit, Verne kalandregényeit, James F. Cooper Nagy indiánkönyvét, Sue Townsend Adrien Mole-ját, Michael Ende Végtelen történetét, Rowling Harry Potter sorozatát. Most olyan javarészt kortárs könyveket válogattunk, amiket a megkérdezett 12-15 évesek szerettek olvasni könnyed, humoros stílusuk vagy számukra aktuális témáik miatt.

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót

„Emlékszem, hogy meg voltam rettenve, amikor anyu mondta, hogy Besnyőre fogunk költözni. Azt hittem az egy másik település, valahol jó messze innen és el kell hagynom az iskolámat, de aztán kiderült, hogy csupán egy városrész…amikor összejöttek egy ideig nagyon fel volt dobva, amiért talált magának valakit, de aztán elkezdett szorongani, hogy túl öreg hozzá, mivel a Zsolti négy évvel fiatalabb, ezért egy ideig alig evett, hogy vékonyabb legyen. Pedig ettől csak a kilói száma csökkent, nem az éveié.”

Van olyan ember, aki legalább egyszer nem hallotta a címben szereplő vérlázító mondatot szüleitől, tanáraitól, ismerőseitől? Lipták Ildikó tiniknek szóló regényének már a címe is mélyre nyúl, hát még a történet, melyben az albérletről albérletre költöző tinilány és az őt egyedül nevelő anyukája új szerelmét vagyis „új apukájának” szokásait, otthonát, szüleinek friss kapcsolatát próbálja megszokni.

A 130 oldalas könyv hűen tükrözi a tizenhárom éves okos lány, Lilla belső bizonytalanságait, gondolatmeneteit, szorongásait, idegesítő nevelőapja idétlen vicceit, a suli és az osztály kegyetlen hierarchiáját. Egy nap eltűnik bőrdzsekije és mivel a keresés során több diáktársával és tanárával is kénytelen beszélni, lassan rájön, még egy ilyen helyzet sem, de igazából semmi sem csak fekete vagy fehér. Végül aztán lassan helyükre kerülnek a dolgok ebben a zűrzavaros, érzelmileg káoszos időszakban.