Remsey Dávid
Borbáth Péter Sündör és Niru című kötet illusztrálásért

Remsey Dávid tervezőgrafikus, bábtervező, illusztrátor. Számomra elsősorban mesekönyv illusztrátor és ezzel a díjjal is ezt szeretnénk erősíteni. Bár az, hogy a bábszínházat, ami családi hagyomány újraéleszti ez nagyon sok izgalmas lehetőséget rejt magában mindkét vonalon. Négy generációs művészcsaládba született, aminek a Gödöllői művészteleptől a Nagybányai művésztelepig nyúlnak vissza a gyökerei. Szinte mindenki illusztrált is valamilyen formában , beleértve édesanyjának a Ferenczy Noémi díjas kiváló gobelin művésznőnek az aprólékosan megfestett terveit, nagyapjának Remsey Ivánnak az egész mesés lényét, a bábjait, a képeit és dédapjának Remsey Jenőnek a Gödöllői szecesszió meghatározó alakjának versillusztrációit, grafikáit. Sorolhatnám minden tagját ennek a fantasztikus szellemiségű családnak.

Ezt a légkört gyermekkortól öntudatlanul magába szívta, de kialakított egy teljesen új, egyéni világot, modern technikával, ami a gyerekkönyv területen is egy izgalmas színfolt, nem véletlen, hogy a Csimota kiadó adta ki ezt e remek könyvet a „Sündör és Nirut”.

A könyvillusztrációkban egy eredeti, speciális íz-világú, nagyon gazdag univerzum tárul fel. A szövegre jellemző „nyelvkreáló” attitűdöt a képekben is törekedett megjeleníteni, visszaadni. Ugyan úgy építkezik az író szótövekből és ragokból kreálva, keverve, építve különös, sosemvolt jelentéstartalmakat, mint ahogy az illusztráció is egy kollázsként épít össze, megrajzolt és „talált”, régi határozókönyvek oldalain előtűnő ábrákból összeszedett képeket. Szétszedve és újra összerakva, új, megfoghatatlan, álomszerű látványvilágot. Így alakult ki és formálódott tovább ez az elsősorban számítógépes technika, amely mégis a kézi rajzon alapul és ezt vegyíti a gépi lehetőségekkel.
Gratulálunk és további sok, sok jó munkát kívánunk neked!

Budapest, 2016. június 9.

Rényi Krisztina