A Grimm fivérek meséje alapján Szalma Edit illusztrációival készült el a Három toll című mese Papírszínházas változata.

A mese hőse a legkisebb királyfi, akit idősebb testvérei folyton lebecsülnek és kigúnyolnak látszólagos együgyűsége miatt. Oktondi bátyjaival verseng a királyi koronáért és mindenki legnagyobb meglepetésére a legjobban teljesít és végül nem csak a királyságot nyeri el, hanem a legszebb és a legügyesebb feleséget is. A mese címe arra a sorsfordító pillanatra utal, amikor a király három tollat fúj a levegőbe, hogy azok döntsék el, merre induljanak a királyfiak, hogy megtalálják a legszebb szőnyeget, gyűrűt és feleséget.

A papírszínházas felolvasás még inkább fokozza a drámaiságot. A gyerekek az első olvasás után azonnal kérik a másodikat és minél inkább ismerik a mesét, annál inkább szeretik, mert ők Oktondinak drukkolnak. A mese végén – technikailag a 16 papírszínházas karton 0. oldalán – Fekete-Szabó Viola gyógypedagógus elemzése olvasható a meséről, amely jó mankó a szülőknek, hogy megértsék a gyerekek „tökfilkó” érzését és annak leküzdését.

A Három toll igazi Grimm-mese, amely nem finomkodik és éppen ez kell ahhoz, hogy reményt tudjon nyújtani azoknak a gyereknek, akiknek valamilyen megpróbáltatást kell elszenvedni. Megpróbáltatás pedig minden gyerek életében van, csak mi felnőttek nem vesszük észre vagy bután elbagatellizáljuk.