Charlie_es_Lola_Egyvalami_borito_rgb

Emlékszel arra, mennyire vártuk, hogy az ovis nagycsoportból 1. osztályba mehessünk, és végre kisiskolások lehessünk? Tudom, nem most volt már, de azért még mindig élénken él az emlékezetemben, ahogy elindul a kis családom beszerzőkörútra, hogy megvegyük életem első iskolatáskáját. Magam előtt látom. Kék színű volt, igazi kocka típusú, rajta fényvisszaverős kapcsok, és amikor ruhákkal kitömködtem, majd a hátamra vettem, eltűntem alatta. Már ettől majd’ elaléltam, pedig még ezután vettük meg a kiegészítőket. Jöttek a vonalas és a négyzetrácsos füzetek, meg a színes vignetták. A tesómtól megörökölt íróasztal fiókjába már bekészítettem a csomagolópapírokat, a zsírkrétákat, a klassz színes ceruzákat és a vicces formájú, szagos radírokat. Aztán, amikor kézbe vehettem az első tankönyvcsomagomat, végleg elvesztem. A maci olvas 1. olybá tűnt, mintha egy varázskönyvet nézegetnék, a matematika órára szánt könyv képeit pedig órákon keresztül bámultam. De az elsős iskolai csomag még több furcsa dolgot tartalmazott! A számtant mágiának képzeltem. A vonalzó, a maréknyi kék-piros korong, a színes pálcikák, a számkártyák, valamint a kék színű papír dobókocka láttán elhittem, hogy suliba járni jó szórakozás lesz, és élvezni fogom a tanulást. Mert ugye tanulni úgy lehet a legkönnyebben, ha ezt játszva, szórakozva tesszük. Lauren Childról már olvashattál tavaly az oldalamon, akkor a Sohadesoha nem eszem paradicsomot című gyerekkönyvét ajánlottam. Abban arról volt szó, hogyan tudunk egy kis kreativitást és vidámságot belecsempészni a kicsik étkezésébe. A Charlie és Lola – Egy valami című könyv szereplői szintén a már jól ismert testvérpár, Charlie és Lola, viszont most a számolás kerül előtérbe! Ugye Te is azt gondolod, hogy gyerekjáték az 1×1?

A matematika világával érdemes minél korábban elkezdeni ismerkedni, ehhez számtalan játékos lehetőség kínálkozik. A kicsik agya olyan, mint egy szivacs, szabályosan beszippantják az új információkat. (Ha hasznos, ha nem…) Ebben az időszakban a tanulás a mindennapi rutin része, hiszen nyitottak az új dolgok felé és a kíváncsiságuknak szinte semmi sem szab határt. Így van ezzel Lola is, akit egyre jobban érdekel a számok világa.

Mert a számok mindenhol jelen vannak, ezt a testvérpár szépen be is mutatja. Rögtön itt a 9-es, ugyanis Lola addig szöszmötöl a készülődéssel, hogy pontosan ennyi perc késéssel indulnak útnak. A sétálás alkalmával a katicabogarak és a madarak megszámlálása nagyon fontos tevékenység, és bár a fákon lévő levelek mennyiségének megtippelése nem egyszerű, azért egyáltalán nem lehetetlen. Így válik a matematika a mindennapok részévé és a számolás egyre könnyebbé.
Ez a második könyvem az írónőtől és talán egy picit jobban is tetszett, mint a paradicsomos. Lauren Child remekül ért ahhoz, hogyan kell megragadni és megtartani a kicsik figyelmét. Kiválóan játszik a szavakkal, a szöveg ritmikussága és a humor szépen átjön. Szerintem nagyon jópofa mese, szeretem ahogyan tanítani próbálja a gyerekeket. És persze itt van Lola, aki kicsi, cserfes és… annyira vicces!

szamolos_fa_19
Számolós kekszfa

A teljes cikk és recept: http://konyvparfe.blog.hu/2016/03/03/lauren_child_egy_valami