Ki mondta, hogy kirándulásra csak a szokásos, unalmas napközis sertésmájkrémes kenyeret lehet vinni?
A királyfi fehér lovon című mesében sétálni indul a királylány és az öreg király a havas erdőben. A lány hideg pecsenyét tesz két szelet kenyér közé, és így indulnak el a kirándulásra.
Ez a részlet ihlette az alábbi, hideg sültből készített szendvicset.

kocsonyakiralyfi_piknik_szendvics

Egybe sült húsokat gyakran készítenek az emberek, mert egyszerű, csak be kell tolni a sütőbe, és magától elkészül az étel. Ez finom is, igen ám, de nekem ezzel a műfajjal mindig az a bajom, hogy hiába fűszerezzük meg a hús külsejét, attól még nem lesz igazán izgalmas a pecsenye szeletelés után, hiszen a fűszerek nem járják át a belsejét. Ezért találtam ki az alábbi megoldást, ami mégis izgalmas ízhatást eredményez.

Fűszeres pecsenye szendvicsbe

Mindenekelőtt fűszervajat készítek, amit nagyon gazdagon keverek ki friss zöldfűszerekkel úgy, hogy sokkal több legyen a felaprított fűszernövény, mint a vaj. Egy elkészítési ötlet itt olvasható: Szegedi Katalin: Fűszervaj receptje

A fűszervajat kettéosztom: kétharmad részét használom a hús előkészítéséhez, a maradékot pedig egy másik tálkában félreteszem a későbbi szendvicshez.

Egy félkilós sertéscombot éles késsel „kigöngyölök”, és megkenem a rusztikus fűszervajjal. Aztán szorosan feltekerem, és becsomagolom nagyon sovány bacon szeletekkel. Erre azért van szükség, mert a bacon egyrészt lezárja a húst, így megakadályozza, hogy a hő hatására megolvadó vaj kifolyjon. (Arról nem beszélve, hogy milyen finom lesz majd a szendvicsben a ropogós bacon-darabkákat harapdálni.) Az így előkészített húst egy fedeles hőálló tálba teszem, kevés vízzel meglocsolom, és lassan megsütöm. Ha már puha a hús, leveszem az edény tetejét, és még egy kicsit sütöm addig, amíg a bacon ropogós lesz. Kiveszem a tálból és hagyom kihűlni.

Szegedi Katalin